*Nettavisen* Nyheter.

Gode som gull i 50 år

En stolt styreformann, Per Gustav Lindeberg, foran Gullkroken 5, der han selv bor. Foto: Grace Brynn

Mitt hjem er min borg, trodde du vel det het. Feil. Min blokk er mitt slott, skal det være. I hvert fall i Gullkroken 5-9, hvor det var stor fest mandag kveld!

Klikk på bildet for å forstørre.

Grillen gikk på høygir på festen mandag.

Klikk på bildet for å forstørre.

En fornøyd trio feiret mandag sammen med mange, mange av de andre beboerne i Gullkroken 5, 7 og 9, blokkene som alle kan se, og som de fleste har en mening om!

Klikk på bildet for å forstørre.

Per Gustav Lindeberg holdt tale for dagen.

SMESTAD: Smestad-blokkene Gullkroken 5, 7 og 9 har raget mot himmelen i 50 år! I et hyggelig strøk der folk er gode venner og vel forlikte om det meste, var de selvsagt enige om at dette må feires! Med grillkos på frodiggrønne plener under duftende syriner og spirea. I knallvær!

– Den fine solen betyr at Gullkroken har vært snill, forklarer Ingjerd Wahlberg fra nr, 7. – Vi er gullunger!

Det er 36-40 leiligheter i hver blokk, og det er ti etasjer, sier kunnskapsrike styreformann Per Gustav Lindeberg. -Nr. 5 som jeg selv bor i, sto ferdig i 1959, de to andre i løpet av 1960. Så vi syntes det var riktig å feire femtiårsdagen i år.

Gullkroken er det mest gjennomførte funkisprosjektet i Norge! Et kvalitetsprosjekt. Tomtene er utrolig store, vi disponerer 22 mål! Byggene ligger på en høyde, med stor avstand mellom blokkene, som du ser. Ingen bygger så lite spekulativt i dag!

Unik arkitektur og teknikk

Jubileet er litt arkitekturhistorisk også. Vi er veldig stolte av blokkenes egenart. Det blir aldri bygget noe slikt igjen. De er sterkt Corbusier-inspirert. Du ser det stikker en blokk ut i hver retning – så hvert bygg danner en stjerneform! Det er vinduer på alle tre ytterveggene, så hver leilghet får et herlig lys. Det er ingen gjenboere. Nokså spesielt og veldig gjennomført. De tre blokkene er nokså like i uttrykket, men det er gjort forskjell i fargebyansene utenpå.

Nr. 9 er mest preget av hvitt, de to andre er i ulike grånyanser. På blokk 5 og 9 kan man tydelig se at Bech brukte glideforskaling, det er ennå tydelige striper i fasaden etter formen som gled opp og ned. Det var visstnok første gang glideforskaling ble brukt i Norge, forteller Per Gustav.

– Siden ble det brukt på alle boreplattformer i Nordsjøen.

Han viser vei bort til noen busker og småtrær.

– Se, Dronningfossen renner her nede! Han peker stolt på en klukkende blank liten elv som leker seg under busker og grønt løv. Svarttrosten slår magiske triller, stæren skvatrer. Lokalavisens utsendte beruses av duften av syriner og sjasmin.

Arkitekt var Piene, byggmester var entreprenør Jon Bech, senere Bauer og Bech. Han sikret tomten, bygget husene og solgte dem som aksjeleieligheter. Det var planlagt tennisbane på garasjetaket, men det ble droppet. Men mye lys og luft en kvalitet i seg selv.

– Da jeg kjøpte, kostet leiligheten 52.000. Det vakte ramaskrik i Dagbladet fordi det var så dyrt, ler han.

Herlig fest

– Vi har aldri hatt enn sånn grillfest for alle før! Dette er første gang, sier Ingjerd Wahlberg fra nr. 7 begeistret. Hun og flere andre er enige om at dette frister til gjentakelse! – Det er fint at alle aldersgrupper er med. Har du sett de fine lobbyene? spør hun.

– Det er sånt som skiller blokkene våre fra vanlige hus! Kom, skal jeg vise deg! Her kan sønnen min sitte og gjøre lekser hvis han har låst seg ute om vinteren også. Ingjerd viser stolt frem den hyggelige lobbyen, med bilder på veggene, og innbydende stoler.

– Vi har den fineste lobbyen, sier Ole Petter, som også bor i nr. 7, sammen med Alexander Diller. – Ikke minst fordi den ble pusset opp sist, ler Alexander.

Som plommen i egget

– Vi trives enormt! Alexander og jeg kjøpte leiligheten på grunn av utsikten. Man kan sitte på balkongen og se båtene gå ut og inn i Oslofjorden, sier Ole Petter, som er styreformann i nr. 7. – Utrolig deilig å bo så nær byen, og likevel så landlig.

– Det å få lys fra tre kanter var viktig for meg da jeg kjøpte her, nikker nabo Bente Moe.

– Fine og varme leiligheter, du varmer opp 100 kvadratmeter med én ovn! sier Ole Petter.

– Tomten vår og bakkene ned mot Skøyen er noen av de beste jordene Hoff gård hadde, sa Per Gustav i talen sin. – Og Fridtjof Nansen lærte dronning Maud kunsten å gå på ski her! Ingen blokker er maken til disse. Gratulerer med de 50!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.