RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gode tips til turen

Redd for at ungene skal bli bilsyke i baksetet? Hva må du ha med deg på biltur til Portugal? Holder det med vanlig sertifikat gjennom Sahara? Norges Automobil-forbund (NAF) gir deg nyttige tips til bilturen.

BRYNSENG: Sommeren har begynt for alvor, og mange står i ferd med å legge ut på biltur både i inn- og utland. I Østensjøveien ved Brynseng har NAF sitt hovedkontor, og i første etasje drives en reisebutikk med alt fra kart og GPS til refleksvest og "livredder" i nøkkelring-fomat.

Ulike lover

Når du skal ut og kjøre i resten av verden kan det være lurt å sette seg inn i hvilke lover og regler som gjelder i de aktuelle landene du skal besøke. Hvor er det påbudt med refleksvest i bilen? Holder det å være utstyrt med vanlig sertifikat? Vi anbefaler å anskaffe seg et såkalt internasjonalt sertifikat om man er usikker, sier Helle Vaseng, koordinator i NAF til Østkantavisa. Det er slett ikke uvanlig at nordmenn støter på problemer på veien i fremmede land, og mye kunne vært unngått om man hadde planlagt turen litt bedre, mener hun.
En vanlig årsak til havari i løpet av turens første timer er overbelastning av motoren på veier med høyere fartsgrenser enn man er vant til hjemmefra. Mange trykker klampen i bånn med en gang de entrer for eksempel Autobahn i Tyskland, og dermed blir ofte belastningen for motoren alt for brå. Da kan det fort gå skeis, sier Vaseng.

Reiseruten

Et annet nyttig tips fra ekspertene er å legge opp turen på forhånd. Det kan man enten gjøre ved å benytte seg av et tradisjonelt veikart, eller logge seg inn på NAFs hjemmesider, hvor det finnes en egen elektronisk planlegger.
Her kan du i tillegg til å finne best egnet reiserute, også se hvor mye turen vil koste. I løpet av få sekunder har kalkulatoren funnet ca forbruk av bensin og bompenger, helt gratis, forteller hun. Et hjelpemiddel som blir mer og mer populært i norske biler er GPS.
Med en GPS kommer du deg trygt fram til målet, og prisen er ikke så gal lenger heller. Du får brukbart utstyr for noen få tusenlapper, informerer hun videre.

Snille bøllefrø?

Når alt kommer til alt er det tross alt menneskene i bilen som er viktigst, og smårollingene i baksetet er kanskje den største utfordringen underveis. Vaseng anbefaler å planlegge turen sammen med barna, og heller overraske med pauser oftere enn planlagt enn å prøve å gjøre unna lengre strekninger.
Barna vil få mer glede av turen om de vet hva som er planen. I tillegg kan det lønne seg å forberede seg godt, ved å ta med lydbøker og annen underholdning. De mest avanserte installerer dvd i baksetet, men da skal man huske på å ta med høretelefoner, smiler hun.
Fra mai i år kom det nye regler for sikring av barn i bil. Er barnet under 150 cm er det påbudt å sikre på bestemte måter, uavhengig av alder. Mer informasjon om dette finnes på www.naf.no.
God tur!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere