Godt å bo på gamle Holmlia

Det fantes blokk- bebyggelse på Holmlia også før den store utbyggingen begynte. Lørdag kunne Holmlia boligsameie markere sitt 50 årsjubileum.

Holmlia: Det har vært godt å bo her, sier Mia Kinge, en av de aller første som flyttet inn i den nye blokken som sto ferdig og klar for nye beboere 10. juni for 50 år siden. Mange har flyttet ut og nye har kommet inn. Det er jo en helt annen sammensetning nå enn da vi kom hit. Men fortsatt trives vi for her har naboer blitt venner.

På landet

Holmlia var langt ute på landet den gang for 50 år siden. Stasjonen var bare en enkel perrong hvor toget stoppet, og barna måtte til Ljan for å gå på skole. Og det nye, lille bo-samfunnet var omkranset av gårder og skog.

Vi flyttet inn på en byggeplass, men etter hvert normaliserte det hele seg.

Og at beboerne i Holmlia boligsameie har likt seg, er det all grunn til å tro. I syv av leilighetene bor nemlig fortsatt de som flyttet inn for 50 år siden.

Bolighistorie

Advokat Erik Sture Larre var mannen som fikk det hele i gang, og han var til stede og fortalte om tilblivelsen på festen lørdag. Som politiker jeg var den gang, måtte vi ta stilling til hvordan Oslo og Aker skulle få plass til alle menneskene. OBOS ble den store utbygger, men vi fikk altså også noe i gang her på Holmlia.

Hadde det ikke vært for restriksjoner og byråkrati kunne det fort blitt vesentlig større utbygging knyttet til det som i dag er Holmlia Boligsameie. For gårdene Holm, Nordre Ås og Søndre Ås hadde store arealer.

Men det endte altså opp med at kommunen kjøpte arealene, og omkring 20 år etter de første blokkene kom storutbyggingen, da i regi av de store boligselskapene.

Som barn

Jeg husker det var veldig rart å flytte inn i blokk, sier Karin Kinge Lindboe. Som fireåring kom hun med foreldret il Holmlia-blokkene. Alt var annerledes enn det jeg var vant med. Bare den hule lyden i oppgangen var skremmende.

På festen lørdag fortalte Karin Kinge Lindboe fra sin barndom og støttet seg til boken hun har skrevet på grunnlag av disse minnene. Barneboken "Mormors hjerte" har veldig mye Holmlia-inntrykk i seg.

Jubileumsfesten

Lørdag var det altså fest hos og med 50-jubilanten.

Det begynte med busstur i bydelen guidet av ex-BU-leder Thorbjørn Hansen. Veldig artig å få del i en slik lokalkunnskap, sa flere av dem som var med på turen. Styreleder Thor-Martin Antonsen ønsket velkommen til festen, boligsameiets barnekor ledet av Else Marie Aas sang Ja, vi elsker og som nevnt fortalte Erik Sture Larre om boligsameiets tilblivelse og bygging.

Tryllekunstneren VirrVarr fascinerte barna, og så var det festmat. Elisabeth Østrem underholdt med sang, og Karin Kinge Lindboe fortalte altså om sin barndom.

En hyggelig samling som markering av at det denne lørdagen var nøyaktig 50 år siden de første flyttet inn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.