RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Godt brukt


KVALITETSVARE: Randi Birgitte Salicath og Kjersti Salicath sjekker kvaliteten på stoffet på en av Fretex' mange bruktsofaer.
KVALITETSVARE: Randi Birgitte Salicath og Kjersti Salicath sjekker kvaliteten på stoffet på en av Fretex' mange bruktsofaer.
Salget av møbler har økt de siste årene. Dermed øker også mulighetene for å gjøre et godt bruktkjøp.

Vanligvis går vi på loppemarked. Men nå er loppemarkedsesongen over, så da drar vi hit til Fretex i stedet, sier Kjersti Salicath, som sammen med søskenbarnet Randi Birgitte Salicath prøver sofaer på landets største Fretex-utsalg, beliggende på Bryn i Oslo.

Både Randi Birgitte og Kjersti liker å blande gammelt og nytt.

Hjemme i leiligheten min har jeg en blanding av billig IKEA og billig brukt. I går så jeg en hel kjøkkeninnredning på Finn.no som man kunne få gratis mot demontering. Jeg og kjæresten er på utkikk etter leilighet nå, og satser på å finne alle hvitevarene gratis på nettet. Mange er jo fornøyd bare de slipper å kvitte seg med møblene selv, opplyser Kjersti.

Liten andel

Kjersti og Randi Birgitte er ikke de eneste som satser på bruktkjøp. Hvert døgn legges flere hundre nye bruktmøbler ut på Finn.no. Samtidig holder tallet på loppemarked seg høyt.

Likevel utgjør bruktmøbler en liten andel av det totale møbelsalget. Siden år 2000 har møbelsalget økt med 50 prosent. I fjor ble det omsatt møbler for nærmere 14 milliarder kroner, av dem var markedsandelen for brukte møbler på bare tre prosent.

Av de som kjøpte møbler i fjor, var det bare seks prosent som kjøpte en eller flere møbler brukt, forteller informasjonssjef i Møbelrådet, Knut Skoe.

Omsetningen av møbler sier noe om hvor kresne vi er. Nordmenn er glade i hjemmet sitt og pusser ofte opp, og da vil de også gjerne ha nye møbler. Økt flyttetempo har også vært med på å øke møbelsalget, fortsetter han.

Dermed skulle det være gode muligheter for å finne noe nytt som andre har forkastet.

Det finnes vel nesten ikke noe til hjemmet som ikke er å få brukt, har forfatter av boka "Bo med brukt", Kari Osvold, erfart.

Loppemarked eller Fretex og andre bruktbutikker er gode steder å finne nye, gamle møbler. Hvis du vil ha noe virkelig flott, er auksjoner et godt alternativ. Ellers er det selvfølgelig et stort utvalg på nettet, men nettsøking krever gjerne at du vet hva du vil ha, slik at du ikke drukner i de utallige møblene som legges ut, råder hun.

Hvis en ikke vet nøyaktig hva en er ute etter, mener Osvold det er lettere å finne fine ting og møbler hvis man kan gå rundt i en butikk eller på loppemarked og se selv.

Og så er det selvfølgelig lurt å lete på loft og i boder hos familie og naboer - nesten alle har møbler de ikke bruker.

Kvalitetsmøbler

Ofte kan bruktmøbler ha langt bedre kvalitet enn nye.

Et gammelt bord laget av en snekker har en helt annen kvalitet enn et nytt butikkbord. I et tiårsperspektiv vil det gamle bordet holde seg i verdi, mens et nytt bord vil ha tapt seg mye, opplyser Osvold.

Du får ikke mye igjen dersom du vil selge dine nesten nye IKEA-møbler.

Som kjøper er dette selvfølgelig en fordel. Det er mulig å få en ett år gammel IKEA-sofa for en veldig billig penge.

Hvis man vil ha et bruktmøbel som varer, anbefaler Osvold å kjøpe noe i klassisk, tidløs design og med såpass bra kvalitet at de er verdt å pusse opp eller trekke om.

Det er ikke noe poeng å trekke om en sofa til 5000 kroner. Da er det like rimelig å kjøpe ny, utdyper hun.

Men om det ikke alltid lønner seg økonomisk å satse på brukt, vil det i det minste ha et miljøpoeng.

En del møbler går i arv, men vi vet at mye blir kastet. Bransjen er opptatt av å få i stand skikkelige resirkuleringsordninger, sier Knut Skoe.

Enn så lenge kan du bidra med å la andres møbler resirkuleres inn i ditt hjem.

Vi vet at en del gir bort møbler gratis mot henting. Dermed sparer både eieren en tur på dynga og mottakeren penger.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere