*Nettavisen* Nyheter.

Godt med gryn

Polenta er en av Nord-Italias store stoltheter: Grilla grøt laget av maisgryn.

Nei, du kan ikke sammenlikne polenta med semulegrøt, som vi er mer vant til i Norge. Italienerne bruker den heller som mellomrett enn dessert gjerne med litt god skinke og gorgonzola over. De pleier normalt å grille polentaen, men den kan også serveres som en kremete grøt, som grateng eller formet til små boller og fritert. Etter at grøten er kokt, avkjøles den, skjæres i skiver og stekes eller grilles.

Mitt beste møte med polenta var på en italiensk restaurant i Paris. Til hovedretten fikk vi servert stekte duer med en utrolig god grøt ved siden av, jeg skjønte ikke hva det var før de opplyste at den var laget av polenta. Den må i hvert fall ha inneholdt store mengder smør og parmesan!

Fullt så imponert ble jeg ikke på en restaurant i Italia hvor jeg fikk servert en temmelig smakløs variant. Italienerne har en tendens til å koke polenta bare med vann, selv foretrekker jeg å tilsette godsaker som kraft, smør eller melk, parmesan og selvsagt salt og pepper.

Det finnes flere typer polentagryn på markedet. Den vanligste er dessverre en hurtigvariant som tar fem minutter å koke. Den kan være helt grei, men med så kort koketid er det vanskelig å få til den store smaksopplevelsen. Ordentlig polenta bør koke rundt 40-50 minutter. Skal den avkjøles for å grilles, er det smart å ikke spe den for mye. Når polenta grilles, må det brukes en supervarm grill ellers setter grøten seg bare fast.

Altså, glem pottitene for en dags skyld, og servér polenta i stedet, om det så er til fisk, kjøtt eller fugl!

Eller hva med en vegetarisk rett med bløt polenta, grilla grønnsaker og salsa verde?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.