Gå til sidens hovedinnhold

Godt skjult kontor

Trådløst nettverk og bærbar PC har krympet hjemmekontoret. Nå følger møbeldesignerne etter.

For fem år siden var PC-en grå og skjermen fikk knapt plass på pulten. Printeren så ut som en høyblokk i miniatyr. Det var rett og slett noe man helst gjemte bak en lukket dør. I dag går vi rundt med små bærbare PC-er som ser ut som smykkeskrin. Endringen i teknologien har også gjort noe med hjemmekontoret.

Folk som jobber hjemme nå, sitter litt her og der, tror daglig leder hos Expo-Nova, Andreas Madshus.

Teknologi tar mindre plass. Man er blitt mer mobil, og kan like gjerne sitte på kjøkkenet eller i sofaen når man jobber.

Hvor du vil

Utviklingen av møblene går i takt med teknologien. En barløsning på kjøkkenet kan være som skapt for hjemmejobbing. Sofaer kommer med brede armlener og trebrett. Hyller og bord er konstruert for å jobbe hjemme. Med et trådløst nettverk og en mobiltelefon kan man sitte hvor man vil, og man har tilgang til mail og internett uavhengig av hvor man er. Selv hagen er blitt et egnet sted for tasting.

Statiske hjemmekontor er mindre brukt enn før. Mange møbelprodusenter har systemer som fungerer bra for å jobbe uten at det ser ut som et hjemmekontor, poengterer Madshus.

Den danske møbelprodusenten Montana kommer eksempelvis med en dyp hylle som henges rett på veggen. Wilkhahn har laget en moderne versjon av en klassisk pult med lokk, med plass til å stue bort jobbting. Budskapet er at hjemmekontoret i større grad er en del av boligen enn jobben.

Folk er blitt flinkere til å inkorporere kontorløsninger for eksempel i en gang eller en hylleseksjon. Personlig sitter jeg like gjerne med laptopen i fanget. Da sparer man dessuten plass, sier Andreas Madshus.

God design

Birgitte Appelong er interiørarkitekt, og ser to hovedtrender innen hjemmekontor. De som ønsker et eget avlukke eller kontor, og de som ikke gjør det.

De fleste ønsker å gjøre hjemmekontoret mest mulig diskret, men mange foretrekker fremdeles et eget rom for hjemmekontoret. Spesielt de som i hovedsak jobber hjemme, sier Appelong.

Selv jobber hun hjemmefra og liker å ha et definert kontor i boligen.

Hvis kontoret blir for mye integrert i stuen og resten av boligen, får man mindre mulighet til å lukke igjen og skyve vekk jobben, påpeker Appelong.

Kravet til god design har økt, også på hjemmekontoret. Møblene skal være diskrete og praktiske. Det er mulig å ha pult og kontorstol som ser ut som en del av hjemmet.

Den gode, gamle pulten med lokk er på vei tilbake. Det skal være lett å rydde unna ting, bemerker Appelong.

Like møbler

Tidligere var skillet mellom møbler for kontor og privat klart definert. Kontorstolene var blå eller røde, pultlokket i gult tre og datautstyr grått.

Møbler for kontor og bolig har nærmet seg hverandre veldig. Man ser knapt forskjell lenger, mener Kristian Sandbrekke i Rom for Flere.

Mange møbler kan like gjerne stå hjemme som på jobb, understreker han.

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet