RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Godt valg for nybegynnere


PASSER: Pentax K-m er et utmerket valg for førstegangskjøpere som ønsker et rimelig begynnerkamera som gir god bildekvalitet.
PASSER: Pentax K-m er et utmerket valg for førstegangskjøpere som ønsker et rimelig begynnerkamera som gir god bildekvalitet.
Lavterskel-speilrefleks som er både brukervennlig og pedagogisk. Mer avanserte brukere bør styre unna.

AKAM.NO: Pentax er spesielt kjent for speilreflekskameraer med god ergonomi og byggekvalitet, og har tidligere kunnet tilby mer for pengene på disse områdene enn sine konkurrenter, men hva skjer når Pentax slipper en ny speilrefleks i et lavere segment?

GUIDE: Slik bruker du et speilreflekskamera

Fysisk

Pentax K-m har en byggekvalitet som er helt grei i forhold til andre kameraer i samme prisklasse, og dette skulle være mer enn nok for de fleste brukere i kameraets nisje

Ergonimien er grei nok, men ikke like bra som det vi er vant med fra Pentax.

Batterilevetiden er meget bra, forutsatt at man benytter lithium-batterier. K-m benytter fire AA-batterier, og må man bruke alkaliske vil batterikapasiteten gå kraftig ned. Litt bedre blir det om man kjøper seg noen oppladbare tredjepartsbatterier, men det er en ekstrakostnad som man slipper når man kjøper andre merker.

At det er AA-batterier som gjelder for K-m kan imidlertid også ha visse fordeler, da man få fatt i slike nesten hvor som helst i verden. På den måten er K-m et godt valg for den reisende amatørfotografen.

Skjerm og søker er på K-m nesten kjedelig gjennomsnittlig. De fungerer greit og gjør jobben, men er langt fra spektakulære på noen måte.

Heldigvis bruker K-m skjermen det er utstyrt med på en god måte, og den gir godt med informasjon når det er det den skal vise, og den kan finjusteres i farger og lyshet når det er bilder som skal vises.

Les mer om kamerahuset og batterikapasiteten her

Brukervennlighet

K-m er nok Pentax' hittil mest brukervennlige speilrefleks, i alle fall som er tiltenkt førstegangskjøpere.

Det har et innebygget hjelpesystem som fungerer meget bra via en dedikert knapp, og skal man inn og fininnstille bildekvaliteten og bruke ulike effekter, så får man en forhåndsvisning av effekten.

Pentax har også skjerpet seg på menyene, og de vanlige kronglete og uforståelige forkortelsene er borte, sammen med menyene som man følte fortsatte nedover til de traff gulvet.

Autofokusen står for den eneste egentlig store skuffelsen vi finner i K-m, nemlig at man ikke kan velge hvilket av de fem fokuspunktene kameraet skal benytte.

Man kan riktignok velge å kun bruke det midterste, men da kan man ikke raskt og enkelt skifte til ett av de andre. Det er midten eller alle, og i sistnevnte tilfelle vil kameraet heller ikke opplyse om hvilket fokuspunkt det har valgt for deg.

At Pentax K-m på det meste er forholdsvis tregt, plager oss ikke på langt nær like mye.

Les mer om brukervennligheten her

Bildekvalitet

Bildekvaliteten K-m kan levere er rett og slett overraskende god. Fargegjengivelse og hvitbalanse, som før var problemområder for Pentax, er nå svært bra, og i mindre grad kam man si det samme når det gjelder dynamisk omfang og bildestøy ved høye ISO-verdier.

Detaljgjengivelsen er fremragende, også når ISO-verdiene stiger, og vi er på dette punktet svært fornøyde med Pentax K-m, spesielt med tanke på at det er nettopp bildene som er det viktigste.

Et lite skår også i denne gleden er det imidlertid. Som så mange Pentaxer før det, har også K-m en lei tendens til å undereksponere bildene. På nesten samtlige bilder så oss nødt til å overeksponere med et blendertrinn eller så for å få det resultatet vi ønsket.

Les mer om bildekvaliteten her

Konklusjon

Passer best for:
* Førstegangskjøpere som ønsker et rimelig begynnerkamera som gir god bildekvalitet.
* Ryggsekkturister som ønsker noe forholdsvis lite og lett som kan benytte batterier man får nær sagt hvor som helst.
* Nybegynnere som ønsker god bildekvalitet men uten at det går på bekostning av brukervennligheten.
* Brukere som ønsker innebygget hjelpesystem.

Passer ikke for:
* Brukere som trenger høyt opptakstempo.
* Brukere som vil ha verdens støreste objektivutvalg. Pentax er bra på dette, men ikke markedsledende.
* Brukere som trenger ekstrem byggekvalitet med værtettinger.
* Brukere som behøver stor grad av frihet i valg av fokuspunkt.

Les hele konklusjonen her

Sugen på mer? Les hele testen av Pentax K-m på Akam.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere