*Nettavisen* Nyheter.

Godtepose!

RETT FRA POSEN: Den superenkle skalldyrserveringen bevarer maksimalt av aroma og saftighet. Foto: Tore Sandberg

Det finnes poser selv posemathatere må applaudere.

Klikk på bildet for å forstørre.

KLAR FOR OVNEN: I stekeposen går tilberedningen som en lek. Posen kan gjerne gjøres i stand i forveien. Foto: Tore Sandberg

Klikk på bildet for å forstørre.

VOILA: Skalldyr surprise Foto: Tore Sandberg

Klikk på bildet for å forstørre.

CHEF: Tom-Victor Gausdal er kåret til verdens nest beste kokk i 2005 og 2008. Han blir snart å se på i "Masterchef" på TV3 sammen med blant andre Eyvind Hellstrøm.

Det er rart med det, jeg har alltid sett disse stekeposene ligge i dagligvarebutikken, men aldri følt at de har angått meg.

Men en dag tok nysgjerrigheten likevel overhånd: Hvorfor i all verden lage mat i en pose? Jeg bestemte meg for å gi posene en sjanse, og kjøpte en pakke à fem stykk.

Min beste kylling

Mitt første eksperiment var en hel kylling. Jeg la elegant fugleskrotten ned i posen, sammen med masse grønnsaker, øl, krydder og urter. I ovnen, med god varme, ble jeg forbauset over at maten både ble stekt, dampet og bakt på en gang.

Jeg tror det ble min beste helstekte kylling noensinne. Dette til tross for at posestekingen ble gjort kvelden før, slik at jeg neste ettermiddag bare kunne ta kyllingen ut av posen og gi den litt crisp i ovnen, samt sile stekekraften i en kjele, koke den godt opp, jevne den og smake til.

Min favoritt

Forhåndstilberedning med denne «alt-i-ett-posen» er perfekt for stressede hverdager, der logistikken rundt handling, barnehenting og matlaging ikke går helt som hånd i hanske.

Et alternativ er selvsagt baking i aluminiumsfolie, men folien er både heslig å jobbe med og gir kokken mindre kontroll fordi den stenger for innsyn.

Nå har stekeposen blitt en favoritt hos meg. Den tåler en ovnstemperatur på 200 grader, og ingen smak eller saft forsvinner ut underveis. Posen er også genial til å marinere i, og etterpå er det bare å steke kjøttet videre i den samme posen.

Herlige skalldyr

Ukas rett er en annen vri i stekepose. Masse herlige skalldyr, som er på sitt beste på denne årstiden, har fått bake sammen med urter og smør – en festrett som sikkert vil gjøre suksess! Innholdet kan varieres med forskjellige fiskeslag, grønnsaker og urter.

Det eneste som er viktig, er at alt du putter inni posen, har noenlunde samme tilberedningstid. Skalldyrpakkene lages som porsjonspakker og kan presenteres til gjestene som de er.

Legg ved en saks, så kan gjestene selv åpne posene sine og kjenne all den gode aromaen som stiger opp.

Selv skal jeg gi meg i kast med neste poseeksperiment. Kanskje en langtidsbakt lammebog eller kalveskank?

Oppskrift:

Skalldyr surprise

Ingredienser
4 små stekeposer
24 dampede, rensede blåskjell
1 finsnittet spisskål
1 liten bunt dill
4 båter sitron
1 finhakket sjalottløk
2 hakkede friske klasetomater
4 ss smør
8 gambas eller scampi
200 g renset fersk kongekrabbe
32 skrelte store reker
4-8 ferske sjøkreps
kamskjell
4 ss olivenolje
salt og pepper

Potetkrem:
2 kokte mandelpoteter
1 rød chili, fersk
2 dl aioli eller majones

Framgangsmåte:
Finmos poteten med en gaffel og bland i aioli. Legg den røde chilien direkte på stekeplata, slik at den blir svidd over det hele. Legg chilien i en pose (ikke stekepose) i ti minutter, pakk ut og dra av det svidde skallet. Del i to på langs og skarp ut stenene. Finhakk det bakte chilikjøttet og bland det inn i potet-aiolien.

Legg fire stekeposer klar på benken, fordel alle ingrediensene i posene, hell over oljen og krydre med salt og pepper. Bind sammen posene med clipsene som følger med.

Bak posene på 160 grader i ca. 15 minutter til alle skalldyrene er kokt – det er lett å følge med gjennom plasten. Posene kan fint gjøres i stand flere timer i forveien, så er det bare sjarmøretappen igjen når gjestene kommer.

Server posen på tallerkener, og legg potetkremen på en skje ved siden av.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag