RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gondolbane eller bergbane?


Visjon: Illustrasjon hentet fra Teknisk Ukeblad nr. 29, 19. juli 1918. Tegningen viser hvordan man tenkte seg at bergbanen til Ekeberg skulle se ut. Tegningen er utlånt fra Oslo byarkiv.
Visjon: Illustrasjon hentet fra Teknisk Ukeblad nr. 29, 19. juli 1918. Tegningen viser hvordan man tenkte seg at bergbanen til Ekeberg skulle se ut. Tegningen er utlånt fra Oslo byarkiv.

Christian Ringnes, han med Ekebergrestauranten, tar på nytt til orde for å bygge gondolbane mellom Bjørvika og Ekeberg. Hvorfor ikke rett og slett behandle Ekebergbanens 1918-søknad om bergbane mellom Gamlebyen og Ekebergplatået på nytt?

En bergbane oppover nordskrenten av Ekeberg kan bli praktisk, og ikke bare fantastisk. Langsetter Ekebergs vestskråning går allerede Ekebergtrikken med tette avganger i effektiv og vakker trasé mellom sentrum og Nordstrand. Trikketuren mellom den nye operaen og Ekebergrestauranten (Sjømannsskolen) vil om få år komme ned mot fem minutter. I dette bildet blir en gondolbane opp vestsida av Ekebergåsen fort smør på flesk.

Derimot er det i sommermånedene behov for ekstra kollektivbetjening mellom sentrum og Ekeberg camping oppe på den nordvendte Ekebergskrenten. Norway Cup, verdens største fotballturnering, og andre store Ekebergarrangement i sommersesongen forsterker kollektivbehovet ytterligere. En sesongbasert bergbane likt forslaget fra 1918 bør vurderes. Bergbanen på bildet går oppover Ekebergskrenten ved Konows gate 1. Her er forholdene godt tilrettelagt for en kabelbane. Her er ingen verneverdige hus, og tiltak er både ønskelig og nødvendig. Like ved ligger to 1700-talls steinbygninger: Oslos eneste Louise-seize-kirke, Gamlebyen kirke, der selveste Henrik Wergeland i sin tid holdt prekener, og den særegne Gråsteinsbygningen fra 1737 som huser landets eldste sykehusdrift. De to fredede byggene er fundamentert på ruinene av middelalderens fransiskanerkloster: Vi befinner oss altså i området for Middelalderbyen Oslo. Noen meter lenger øst starter Ekebergkleiva bevaringsområde med gammel terrassert trehusbebyggelse, satt opp mellom cirka 1750 og 1878. Det er få hovedsteder som kan skilte med et slikt frodig trehusmiljø så nært sentrum. Og de sagnomsuste Ekebergkleivene er et kapittel for seg. Her vandret Ekebergs rødøyede stortroll, selveste Ekebergkongen, før han i 1814 rømte til Kongsberg i skrekk og gru for kanonfanfarer på Akershus festning. Det fortelles at han spiste barn fra Grønland, Enerhaugen og særlig fra Gamlebyen. Kanskje like greit at han forsvant.

Ekeberget er en attraksjon i seg selv: et såkalt platåberg som stadig gir ny kunnskap om hvordan jorda ble til. Geologer kommer fra både inn- og utland fra for å studere Ekeberg som geologisk fenomen. Det dreier seg om Nord-Europas antatt mest markante forkastningssone med mange interessante og sjeldne bergarter liggende framme i dagen. Jordskjelvforkastningen blir ikke mindre interessant ved at det i Ekebergskrenten er registrert to diabasbrudd for steinalderredskaper. I tillegg kan skrenten skilte med det berømte Alunskiferbruddet ved krysset Konows gate - Ekebergveien. For øvrig er området særegent også i biologisk og zoologisk mening. Det skal finnes spesialiserte insektarter som visstnok bare er registrert her.

Bergbane opp forkastningsskrenten ved Konows gate 1 innebærer at man, jf. forslaget fra 1918, kan ta utgangspunkt i Ekebergtrikken. Fra området ved holdeplassen Oslo Hospital i Gamlebyen stiger man inn på bergbanen og føres bratt oppover den dramatiske nordsida av Ekeberg: På toppen av platået er utsikten vid og vakker. Man kan stirre utover sjøen mot Akershus festning og lenger enn langt, eller snu seg å se innover i Oslogryta, og betrakte utsikten som gjennom århundre etter århundre har forundret så mang en landeveisfarer:

"Den er storslagen, vid og herlig, men ikke vill, som man kanskje hadde ventet det. I forgrunnen nakne klipper, og langt borte høye skogbevokste åser, mens det for ens føtter ligger utbredt et fruktbart, rikt, veldyrket land og en anselig stad, som dog synes større enn den i virkeligheten er, samt den mest maleriske havn en kan tenke seg. Jeg glemte helt at jeg var på 60 grader nordlig bredde, men jeg trodde meg hensatt til de skjønneste og mest velsignede av Europas land." (Nordvestpanoramaet fra Ekeberg skildret av en Krüger på 1800-tallet).

Om man skulle bli trøtt av utsynet, er det bare å se seg om lokalt. Man befinner seg nå midt i Oslos eldste bosettingsområde. Man kan vandre inn i Ekebergskogen med langstrakte steingjerder fra fordums tid, besøke Thorsons bondegård, ut på sletta til jernalderens gravhauger og steinsetninger, bort til Ekeberg hovedgård der det er avdekket 3000 år gamle hustufter, overnatte på Ekeberg camping, vandre tilbake og ned til Ekebergrestauranten, innta et bedre måltid, fortsette ned til Oslos eldste kulturminne ved Sjømannsskolen: 5000 til 6000 år gamle veideristninger fra steinalderen. Utflukten kan avsluttes ved å ta Ekebergtrikken til sentrum og operaen der og kveldens forestilling kan nytes om man er interessert i slikt. Oslo kommune oppfordres til å behandle Ekebergbanen A/S sin søknad fra 1918 på nytt. Kanskje er det grunnlag for å gi positivt svar slik at bergbane opp den nordvendte Ekebergskrenten kommer i gang innen overskuelig framtid.Øyonn Groven Myhren

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere