RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gourmet-kjertel

Tenker du på "Hannibal the Cannibal" når du hører ordet brissel?

Mange har hørt om den, men jeg tør påstå at svært få vet hva den er. Brisselen er et hjerneliknende, lymfete organ som finnes hos unge pattedyr. Eller mer presist: Selve brisselen er alltid i kroppen, men den er størst mens dyret får morsmelk.

Brissel blir også kalt thymus og ris de veau, og smaken er helt himmelsk. Den kan minne litt om mild sopp og nøtter. Konsistensen er kanskje det morsomste, myk og litt svampete, men feit og god. Når den blir sprøstekt utenpå, kommer den karakteristiske nøttesmaken fram.

Den beste brisselen finnes i kalv som får morsmelk, mens lammebrissel også smaker godt. Jeg synes det er synd vi ikke bruker denne typen innmat mer i Norge, men dette har sammenheng med vår manglende kultur for å slakte unge dyr. Gi motstand til din lokale kjøpmann dersom han sier at han ikke kan skaffe deg brissel!

Da jeg deltok i kokke-VM for to år siden, var brissel med i menyen min. Vi jaktet land og strand etter den beste brisselen, til slutt fant vi den på markedet Les Halles i sentrum av Lyon. Der var det en slakter som ga oss helt fersk brissel fra fransk gjøkalv. De var store som ballonger og hvite som melk.

Da vi kokte dem, kunne vi spise dem rett fra vannet. Noe så mørt, kremete og harmonisk tror jeg knapt jeg har smakt. Den milde touchen av nøtter setter spissen på det hele. Ukens rett minner litt om det garnityret jeg laget i Lyon, som var glasert brissel med jordskokkrem inni en sprø brødkube.

I Frankrike serveres ofte brissel som en egen rett, en forrett eller mellomrett. Den kan kombineres med det meste, siden smaken er mild og omgjengelig. Sprøstekt i en salat, i en suppe, en skive oppå stekt torsk. I en frikassé eller gryte med morkel, linser, bønner, hvitløk og spinat.

Kokingen av brisselen er viktig, den skal trekkes igjennom. Deretter skal den avkjøles for å fjerne hinnene som ligger utenpå. Disse hinnene blir kjempeseige om de ikke fjernes. Til slutt kan brisselen deles opp og stekes før servering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere