RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grå pinot til fargerik suppe


Pinot gris, Reserve Personelle, Trimbach 2005.
Pinot gris, Reserve Personelle, Trimbach 2005. Foto: Foto: Carl Martin Nordby
Med et fyrverkeri av smaker i suppeskålen blir vinvalget en utfordring.

Krydret kylling- og grønnsakssuppe står på menyen denne uken. Her finner vi chili, tomat, løk, cheddar, guacamole, egg og mye mer. Det betyr at vi forholder oss til både krydder, syre og sødme, og både vegetale og animale smaker.

Her er løsningen

Å finne en vin til alt dette er ikke så enkelt: En lett, frisk, tørr hvitvin vil falle helt igjennom. En rik, kraftig, eiket hvitvin vil gå dårlig med krydderet. En halvtørr hvitvin vil takle krydderet, men bli for søt for helheten i retten. En rødvin med sine tanniner vil få store problemer med blant annet egg og chili.

Så hva skal vi da velge? Alsace har løsningen – i form av sin egenartede stil av Pinot gris-druen. Alsace, som i mange år har levert populære kvalitetsviner, sliter i øyeblikket litt i motvind i Norge.

Grunnen er etter min mening tredelt. Det mest åpenbare er nok at konkurransen fra Tyskland de senere årene har tatt sin del av markedet – med viner av høy kvalitet og fornuftige priser. I tillegg har vinene i Alsace blitt rikere på alkohol og sødme, noe som ikke harmonerer med samtidens lyst på lettere, tørrere og mer elegante viner. Den siste grunnen er nok at området er meget uoversiktlig med tanke på lovverk.

Ukens anbefaling

Mens du i Tyskland kan se utifra etiketten om vinen er tørr, halvtørr eller søt, er ikke dette tilfellet i Alsace. Her er inngående kunnskap til produsent og stil helt nødvendig for å vite hva du ender med i glasset. Altså er ikke området optimalt for en gjennomsnittlig vinkonsument med begrensede kunnskaper.

Ukens anbefaling er uansett en meget god vin, og akkurat hva denne retten trenger. Pinot gris, Reserve Personelle, Trimbach 2005 (best. nr. 789401, kr. 299, bestillingsutvalg ) har en aromatisk duft av aprikos, fersken, krydder, røde epler, mineraler og blomster. Smaken er rik med en søtlig fruktighet og god fylde. Vinen har til tross for sin rike stil god friskhet og et hint av mineraler i ettersmaken.

Med 9 gram sukker per liter har vinen akkurat nok sødme til å hanskes med krydderet og chilien i retten. Den smakskraftige stilen fungerer meget godt med både smaksrik kylling og grønnsakskraft og det mylderet av andre ingredienser som bidrar i retten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere