RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

INN: Hærverk som har tatt turen innenfor galleridørene. FOTO: ERIK TANGEN
INN: Hærverk som har tatt turen innenfor galleridørene. FOTO: ERIK TANGEN

Graffiti fra gata til galleriet

Graffitikunstnere går fra hærverk på gata til kunstverk i galleriet.

ROSENKRANTZGaten:Galleri Kjeldaas flyttet til Rosenkrantz gate 9 i mars i år. Siden åpningen har gallerist Harald Kjeldaas satset mer på nye, unge kunstnere; først med utstillingen "The New", som nå blir fulgt opp med graffitiutstillingen "Inn i galleriet".

Utskjelt

Tittelen gir en god pekepinn på hva gallerigjengerne kan vente seg fra Harald Kjeldaas denne gangen. Han har tatt den utskjelte gatekunstformen graffiti inn i varmen.

Det er bedre detta, enn hva de har gjort der ute, sa han og rettet pekefingeren mot gaten, når Lokalavisen avla galleriet et besøk dagen før åpningen.

Da hadde de fem kunstnerne akkurat gjort seg ferdig med å lage et felles veggmaleri på veggen over inngangspartiet. Den erfarne galleristen er ikke i tvil om kvaliteten på arbeidet:

Det vi ser her er fullt på høyde med Bjarne Melgaard. Verkene er samfunnskritiske og har politisk brodd, sier han.

Studielån

Salgsutstillingen omfatter flere titalls verk, av de fem Oslo-baserte kunstnerne Kim Granli, Andreas Bjørn-Hansen, Christian Norum, Andreas Näumann og Andreas Gjennestad.

Det selvutleverende verket "Studielån" spiller på det faktum at kunstner Kim Granli har måttet bruke vel så mye av studielånet sitt på bøter, som på husleie og pensumlitteratur.

I det collageaktige verket har Granli stemplet og limt opp flere dommer og bøter. Verket ble solgt for 21. 000 kroner noen få timer før utstillingsåpningen torsdag.

Det er såvidt jeg tror det. Helt sinnssykt, sier Granli, som hadde sin galleridebut på Kjeldaas forrige uke.

Andreas Gjennestad har i følge katalogen aldri drevet med graffiti tidligere, men har brukt sprayboksen som arbeidsverktøy i en årrekke.

Han benytter seg av sjablongteknikk, som gjør verkene mer naturtro motivet enn hva de gjør ved utelukkende bruk av spraybokser.

Andreas Näumann tar i bruk overlappingsteknikker kjent fra den ordinære malerkunsten, for å skape flere motiver i et og samme bilde. I et av verkene kan det som tilsynelatende ligner et boligstrøk være en tanks.

Christian Norum arbeider med maleri og skulptur, med tydelige referanser til graffiti og gatekunst. Et av motivene som går igjen hos Norum er reven. Ved inngangen til galleriet har han blant annet stilt ut en bronsebelagt rev.

Andreas Bjørn-Hansen har holdt på med graffiti siden 80-tallet, og jobber nå som kunstner på heltid fra sitt galleri i Tøyengata. I likhet med Granli tar han i bruk en rekke teknikker for å lage detaljrike, collageaktige arbeider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere