RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gråt for Maria Amelie


Arrestasjonen av Maria Amelie har skapt et enormt engasjement blant norske artister. Susanne Sundfør var en av mange som stilte opp til konsert på Blå torsdag kveld.
Arrestasjonen av Maria Amelie har skapt et enormt engasjement blant norske artister. Susanne Sundfør var en av mange som stilte opp til konsert på Blå torsdag kveld. Foto: FOTO: IDA SØRAUNET WANGBERG
Thom Hells TV-kor og Susanne Sundfør var blant artistene som stilte opp på Blå torsdag kveld, da musikk-Oslo viste sin støtte til Maria Amelie.

BLÅ: Etter å ha demonstrert mot utsendelsen av Maria Amelie tok mange turen til utestedet Blå. Der hadde Slottsfjellfestivalen, by:Larm og foreningen Musikkbyen Oslo gått sammen om å arrangere en støttekonsert for Maria Amelie.

Viktig ressurs

– Vi vil støtte opp om Maria, som er en veldig viktig ressurs for oss, men også en god venn, sier Malin Kulseth fra by:Larm.

Maria Amelie spiller en viktig rolle for festivalene som frivilligansvarlig over mange år, både for Slottsfjellfestivalen og by:Larm. Det er derfor stort engasjement for saken i musikkmiljøet, og det var derfor ikke noe problem for arrangørene å tromme sammen til konsert på én dags varsel.

– Det var overhodet ikke vanskelig å få folk til å stille opp. Vi tok to telefoner, og så hadde vi Thom Hell og Susanne Sundfør på plass. Etter det har det rent inn med meldinger og telefoner fra folk som har lyst til å stille opp, sier Kulseth.

Optimisme

Publikum lot heller ikke vente på seg. Blå var stappfullt idet Thom Hell åpnet forestillingen med lystig korsang fra eget kor, kjent fra «Det store korslaget» på TV2. Dermed var tonen satt for en kveld som skulle by på forsøk på å se positivt og optimistisk på saken, til tross for et i utgangspunktet mollstemt publikum og artistgalleri.

– Maria hilser og sier at det står bra til, og jeg håper at vi om ikke alt for lenge kan ta en fest med henne også her på Blå, sa Marias kjæreste Eivind Trædal i sin appell.

Maria og Eivind bodde sammen i en leilighet i Gamlebyen før hun ble arrestert sent onsdag kveld. Nå må hun tilbringe den nærmeste uken på Trandum utlendingsinternat, før hun etter planen blir uttransportert til Russland før 22. januar.

Alle landsmenn av Maria

Forlagsredaktør og skribent Anders Heger holdt appell som leder av Norsk P.E.N. Den nasjonale avdelingen av verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon administrer ordningen med norske «fribyer», som gir bolig og lønn til forfulgte forfattere og skribenter.

– Det er pinlig for oss som land at vi ikke kan tilby det samme for vår egen Maria Amelie, sa Heger i appellen sin.

Heger påpekte det ironiske i at Maria Amelie ble pågrepet utenfor Nansenskolen ved starten av jubileumsåret for Fridtjof Nansen, som blant annet er kjent for sitt arbeid for flyktninger. Heger la også vekt på at Maria med seg selv som eksempel har gitt papirløse flyktninger et ansikt.

– Det som gjør denne saken så ille er ikke at den er spesiell, men at den ikke er det, sa forlagsredaktøren og ytringsfrihetsforkjemperen.

– Maria Amelie blir straffet for forbrytelser hun ikke har begått. Hun har særlig tilknytning til riket, men innvandringsregulerende hensyn veier tyngre.

Heger mente Maria kastes ut av landet av politiske grunner, men at hun uansett vil vinne i det lange løp.

– For Maria representerer det Norge som er verdt å forsvare. Heldigvis er vi alle landsmenn av Maria Amelie, avsluttet Heger, og overlot scenen til Moddi.

Hjem med tog

– Da jeg leste nyheten om hva som hadde skjedd, begynte jeg å gråte. Hva slags land er det vi bor i?

Pål Moddi Knutsen, frontfigur i bandet Moddi, hadde prøvd å finne sanger som passet til anledningen.

–La oss si at Maria Amelie kommer hjem med tog, sa nordlendingen og forsterket den ettertenksomme stemningen i salen med balladen «Togsang».

Vi kan endre regelverket

Heikki Holmås (SV), karakteriserte Maria Amelie som «den modigste og tøffeste jeg vet om».

– Marias største ønske er å få lov til å betale skatt. Det er et modig ønske, sa stortingsrepresentanten, som i denne saken har uttrykt sterk uenighet med regjeringen partiet hans er en del av.

– Hun tok et vanskelig valg om å satse eller å holde seg skjult – og valgte å satse. For det er vi henne en stor takk skyldig, sa Holmås og siktet til at Maria Amelie med boken «Ulovlig norsk» har hevet debatten om papirløse flyktinger og gitt dem et ansikt.

– Støttegrupper på Facebook har vist at det er mange som mener at vi må gjøre noe med dette. Vi må få til en stor nok mobilisering slik at vi kan endre regelverket. Så sørg for at vi om noen dager klarer å møtes igjen, til fest.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere