Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gratis barnehage i Bydel Gamle Oslo

Tidligere statssekretær Libe Rieber-Mohn og BU-leder Hans Christian Lillehagen har tro på at gratis kjernetid i Kværnerdalen barnehage skal gjøre susen. – Dette er et treffsikkert integreringstiltak som fungerer godt, sier de.
Tidligere statssekretær Libe Rieber-Mohn og BU-leder Hans Christian Lillehagen har tro på at gratis kjernetid i Kværnerdalen barnehage skal gjøre susen. – Dette er et treffsikkert integreringstiltak som fungerer godt, sier de.
Regjeringen utvider ordningen med «gratis kjernetid». Nå står 3-åringene i Gamle Oslo for tur.

KVÆRNERDALEN: Det beste i livet er gratis, er det noe som heter. Gratis kjernetid er et eksempel på det, mener BU-leder Hans Christian Lillehagen i Gamle Oslo, og tidligere statssekretær Libe Rieber-Mohn.

Intens lobbyering har gitt resultat.

– Vi ønsket gratis kjernetid til hele Oslo Indre Øst, men at vi nå får det i Gamle Oslo er jeg veldig glad for. Dette har jeg og Libe jobbet for å få til. Noe bedre integreringstiltak enn dette, får du ikke. At minoritetsbarna får lære norsk er utrolig viktig. Da kan foreldrene frigjøre tid til å delta i samfunnet, og barna får sosial og språklig ballast, sier han.

Glødende opptatt

Gratis barnehagetid mellom klokka 10 og 14 er alt innført i hele Groruddalen og Søndre Nordstrand, samt Fjell i Drammen. Tilbudet gis både til norskspråklige og minoritetsspråklige barn.

Indre Øst hadde et slikt tilbud i 1998, men ble fjernet av Bondevik-regjeringen i 2003. En tragedie, ifølge Libe Rieber-Mohn.

– Vi må unngå at det skjer igjen. Da jeg jobbet i bydelen så jeg hvilke effekter dette ga. Rektorene så stor forskjell på før og etter. Jeg hadde nok ikke glødet så mye for dette, uten erfaringen fra Gamle Oslo, sier hun.

Forsøk

Gratis barnehage gjelder kun for 3-åringene i bydelen, mens det andre steder gis 4-åringene.

Nå ønsker man å se om foreldrene vil sende barna tidligere i barnehagen, og ikke bare rett før skolestart, slik erfaring har vist. Språk er som kjent en døråpner for utvikling senere i livet.

– Det er et kjempeviktig integreringstiltak. Kunnskapsgapet reduseres. Ungene knytter kontakter som letter overgangen til skolen. Og skolen får mer kunnskap om hvilke utfordringer hver enkelt elev har, sier Rieber-Mohn.

Mer permanent

Lillehagen håper ordningen blir permanent. I fjor brukte regjeringen 60 millioner på slike tiltak. Deltakelse fra byrådet etterlyses.

– På sikt bør det være et mål å få med Grünerløkka og Sagene også. Når vi vet hvor godt dette fungerer, må vi sørge for at det fortsetter. Det er vår plikt å hjelpe disse barna, sier Bu-lederen.

Helt nytt

Trolig er ordningen lite kjent foreløpig. Barnehagesjef Nina Tufte i bydelen, er spent på responsen.

– Vi har 170 3-åringer i bydelen. Foreløpig har vi 25-30 barn som blir med på gratis kjernetid. Jo flere barn vi får med, jo bedre er det, sier Tufte.

– Samtidig ser vi at flere går over til heldagsplass etter hvert. Da får foreldrene en barnehageplass til halv pris, opplyser Tufte.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!