RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gratis og ærlig om hovedstaden


– På Grønland kan du finne et utested som har billig øl og sol hele dagen, men betjeningen er skikkelig utrivelig, tipser Alv Hågård Gustavsen. FOTO: NILS SKUMSVOLL
– På Grønland kan du finne et utested som har billig øl og sol hele dagen, men betjeningen er skikkelig utrivelig, tipser Alv Hågård Gustavsen. FOTO: NILS SKUMSVOLL
– Vigelandsparken besøkes først og fremst fordi det er gratis, mener Alv Hågård Gustavsen. Primus motor bak Streetwise – en budsjettguide til Oslo.

OSLO: – Det sier jeg ikke for å provosere, men fordi jeg tror det er sant. Det er Edvard Munch og stavkirkene våre som er kjent utenfor landets grenser. Ikke Gustav Vigeland, sier Alv, før han skynder seg å poengtere at parken ikke er noe mindre flott av den grunn.

Dyr pils og organisk mat

Streetwise – a budget guide to Oslo er en engelskspråklig veiviser til turister som ikke har lommene fulle av kontanter når de ankommer Tigerstaden. Den har kommet ut siden 1991, og lages av UngInfo i Møllergata i samarbeid med den europeiske organisasjonen Use-It Europe.

– Vi ønsker å formidle et riktig bilde av Oslo, og hvor man kan finne mat og overnatting uten å sprenge reisebudsjettet fullstendig. Det er ikke noen hemmelighet at du ikke under noen omstendighet kan finne et sted som serverer billig øl på Majorstua for eksempel. Men er du ute etter de eksklusive merkebutikkene er jo dette et perfekt sted. På Grønland kan du finne et utested som har billig øl og sol hele dagen, men betjeningen er skikkelig utrivelig. Alt dette mener vi turistene har rett til å vite, så da skriver vi også det i guiden, forteller Alv, som til vanlig er informasjonskonsulent i Ung-Info.

Nye sider av byen

Men selv om det finnes enkelte «advarsler» er guiden først og fremst en måte å oppdage nye sider ved byen.

– Nytt av året er for eksempel omtalen av Youngstorget under ett. Det skal godt gjøres å tenke seg fram til at dette er et av de mest attraktive utelivsområdene av byen om du er der på dagtid, selv om basarene selvsagt er fine i seg selv, mener han.

Og mens turistbussene stort sett holder seg på vestsiden av byen (les mer om dette på neste side), skriver Streetwise mye eller mer om byens østkant. Stedene som trekkes fram i tillegg til sentrum er Grünerløkka, Grønland, Tøyen, Gamlebyen, Kampen, øyene i Oslofjorden, Ekeberg og Vålerenga i øst og Bislett, St. Hanshaugen, Majorstua, Frogner, Aker Brygge, Bygdøy og Nordmarka i vest. At Oslo byr på mer enn Holmenkollen og gamle båter hersker det liten tvil om etter en kjapp kikk i den vesle blekka.

Historisk

Det finnes også en historisk oversikt, som på noen få sider gir deg nyttige fakta om hva byen har gått gjennom siden 1000-tallet. Her står det om alt fra Håkon V til svartedauden, navnebytte, svensk invasjon og de Olympiske leker for å nevne noe.

Videre kan du lese om norsk design, foring, t-bane, bokbutikker, platesjapper, livet i parkene, camping og hvordan du enklest forlater byen når besøket er overstått. I slutten av guiden finner du også et lite, men oversiktlig kart over byen.

– Det er ingen som helt vet hvor mange turister vi får på besøk hvert år. Det er fordi det kun er hotellgjestene som registreres. Det kommer veldig mange besøkende til Oslo som bor på camping, hos venner eller andre steder uten resepsjon. Med Streetwise tror jeg vi når ut til de aller fleste, uansett hva de måtte ønske å få med seg, mener Alv.

Besøk Folkemuseet!

– Du kan vel trygt kalles en ekspert på området, så hva er ditt hotteste tips til et døgn i Oslo by?

– Jeg pleier faktisk å anbefale et besøk til Norsk folkemuseum på Bygdøy som en god start. Der finner du jo alt Norge har å by på. Kjæresten min, som har vokst opp i dalstrøka innafor vegret seg for eksempel lenge for å besøke Norsk folkemuseum. Rett og slett fordi hun hadde vokst opp med gamle stabbur som nærmeste nabo. Men når hun ble klar over at de for eksempel viser fram en gammel bygård fra Oslo ble det straks litt mer interessant. Middagen hadde jeg tatt sammen med en engangsgrill i Middelalderparken, og så en kald øl på Youngstorget før jeg dro videre til Haraldsheimen for en god natts søvn, avslutter Alv.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere