RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

RIMELIG RASKT: Det tar bare et par kvelder å hekle seg en gratis gulvmatte, sier Kathrine Gregersen
RIMELIG RASKT: Det tar bare et par kvelder å hekle seg en gratis gulvmatte, sier Kathrine Gregersen

Gratis på gulvet

Fram med heklenål og gamle dynetrekk: Filleryer er ekstra flott i finanskrisetider.

Hele familien i arbeid, smiler Kathrine Gregersen, og forteller at hun har hatt unger ned til toårsalderen i entusiastisk jobb med å rive lange remser av gamle dynetrekk og laken.

Remsene ruller hun opp til digre nøster. Deretter er en fiks ferdig fillerye bare et par hyggelige kvelder unna.

Så fort går det faktisk, bedyrer Gregersen, som har inspirert mange venner og kjente til å sette i gang med ryehekling.

Men en del har sagt til meg at "det er flott at du har tid. Men jeg har ikke tid". Da spør jeg bare om de pleier å sitte foran tv. Og det gjør de jo. Man kan godt hekle en rye samtidig.

En egen aura

I boka "Brukt på nytt" presenterer Gregersen er rekke miljøvennlige, kreative gjenbruksprosjekter.

Hun bruker sånt som finnes i de fleste hjem gamle plagg og tekstiler, glass- og metallbeholdere, plastposer og skoesker. De runde filleryene er det største interiørprosjektet i boka, og samtidig et av de aller enkleste for den som trives med ukomplisert hekling.

En aura av fattigdomsromantikk, inspirert av finansiell krisetid, setter en ekstra spiss på ryene.

Pengene tar jo fortere slutt i mange husholdninger nå. Det kan bli viktig å bruke det vi allerede har, litt lengre. Kreativiteten trenger ikke bremse opp selv om veksten i økonomien gjør det. Tvert imot, mener Gregersen.

Lysten til å bruke det man allerede har, og få ting til å vare lengst mulig, har hun med seg hjemmefra.

Siden det satt langt inne å kjøpe noe nytt i barndomshjemmet mitt, hadde jeg en periode som ungdom der jeg drømte om å shoppe masse. Men det gikk heldigvis over. Nå blir jeg kvalm av alt det meningsløse forbruket, sier hun.

Å sette spor

Gregersen mener at hun dessuten har trendene på sin side, når hun nå river opp 70-tallets slitte sengeklær med hard hånd.

Dette ligger i tiden. Ønsket om å sette spor rundt seg, gjennom å omgi seg med selvproduserte ting, er blitt sterkere, sier hun.

På datterens rom ligger det en stor, rund rye i friske farger. Spesielt ett felt, det som går i en miks av rosa og oransje, vekker følelser hos moren.

Det er dynetrekket mitt fra barndommen. For slitt til å brukes som sengetøy, men perfekt, mykt og passelig utvasket til fillerye-bruk.

Materialer med sjel og fortid gjør ryene til noe ekstra. Barndommens dynetrekk, bestemors duk, tantes gardiner det meste kan bli til en stripe i gulvteppet.

Har du ikke den fargen du ønsker deg, kan du bytte lakener med venner. Eller kjøpe rimelig på Fretex eller loppemarked. Litt av sjarmen er jakten på stoffene, synes Gregersen.

Det er en gammel norsk tradisjon: Å være som Askeladden. Å se skattene vi har rundt oss, og bruke dem én gang til.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere