Gå til sidens hovedinnhold

Gratispass til Miniøya

Fattighuset jublet da Miniøya kunne overraske med 30 gratispass til helgas festival i Tøyen- parken.

GRØNLAND: – Dette betyr utrolig mye for oss, sier en tydelig rørt Johanna Engen, daglig leder for Fattighuset.

I samarbeid med Miniøya-festivalen gav Østkantavisa bort 30 festivalpass til fattige barnefamilier i Oslo øst. Fattighuset tok imot billettene med åpne armer og stor glede.

– Barn som lever i fattigdom har ikke råd til noen ting. Når de kommer tilbake igjen på skolen etter sommerferien, og de andre barna spør dem hva de har gjort, har de ingenting å fortelle. Derfor betyr det alt å kunne fortelle om en konsert de for eksempel har vært på, sier Engen.

– Fattige ekskluderes

Styreleder i Fattighuset, Gregory Starr understreker også viktigheten av å kunne delta i samfunnet på lik linje med "alle andre".

– Det største problemet med fattigdom er eksklusjonen den fører med seg. Det er flaut å være fattig, og folk tror det er grunn til å skamme seg over det. Spesielt barn er flinke til å mobbe andre på grunn av fattigdom, sier Starr alvorlig og påpeker at det ikke bare er barn som lider under fattigdommen i Norge

– Der det er fattige barn, er det også fattige voksne. Her i landet tilfaller det stadig mer til de rike, og fordelingen forblir skjev. Man har alle muligheter til å avskaffe fattigdom i Norge hvis man vil, sier han.

En inkluderende festival

Linn Catrine Lunder fra Miniøya har selv tidligere jobbet som lærere. Hun kjenner godt igjen situasjoner der elever har kommet hjem fra sommerferien uten noe å fortelle.

– Personlig har jeg sett hvor mye det har å si at man har opplevd noe i ferien, og kan fortelle om det. Når vi snakker om at vi ønsker å være en inkluderende festival, er det lett å tenke i forhold til ulik etnisk bakgrunn, men vi ønsker også at det skal gjelde på tvers av alle samfunnslag. Derfor er vi veldig takknemlige for Østkantavisas initiativ til å gjøre dette, sier Lunder.

Mister drømmene

I bydel Gamle Oslo, der Miniøya også arrangeres, lever hvert tredje barn i fattigdom.

– Det andre folk tar som en selvfølge, er absolutt ingen selv følge for fattigfolk. Barn som vokser opp i fattigdom lærer seg fort å ikke ønske seg noe. Da mister de også drømmene sine. Barn uten drømmer er både tragisk og vondt, sier Engen.

Hun er kraftig provosert av at Norge i fattigdomsåret 2010 forsat ikke er kvitt fattigdomsproblematikken.

– Regjeringer har kommet og gått, uten å ha gjort noe med problemet. At Fattighuset fortsatt er så nødvendig i 2010 er ikke til å fatte. Det er utrolig provoserende!

Barn som vokser opp i fattigdom lærer seg fort å ikke ønske seg noe. Da mister de også drømmene sine

Johanna Engen

Reklame

Husker du disse to idiotene?