RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gratulerer, Årvoll gård!


Styreleder i Norsk Kulturarv overrekker prisen til Bydelutvalgets leder, Steinar Arnesen
Styreleder i Norsk Kulturarv overrekker prisen til Bydelutvalgets leder, Steinar Arnesen Foto: Foto: Britt Nesteby Obrenovic
Gården med det rare i er tildelt Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke Olavsrosa.

ÅRVOLL: Årvoll gård har eksistert siden tidenes morgen. Helt fra 1650-tallet og frem til 1980, da Oslo kommune kjøpte gården, var den i privat eie.

Historiene er mange, og det sies at eieren fra 1665 fortsatt lusker rundt i bygningene. Mange av de frammøtte kjenner denne historien, og tar det med knusende ro. De av oss som er på ukjent territorium derimot, titter rundt i lokalet og lurer på hvor lenge denne seansen skal vare.

Olavsrosa

Vi befinner oss i Kulturloftet på Årvoll gård, der overrekkelsen av det Nasjonale Kvalitetsmerket – Olavsrosa, skal foregå.

Turid Ørn, styreleder i Norsk Kulturarv, overrekker prisen til bydelsutvalgets leder, Steinar Arnesen. I forkant blir vi satt i julestemning av Årvoll sangensemble, og får se en film om gårdens historie, drift og aktiviteter.

Les også: Så kom jula til Årvoll gård

Mange ildsjeler

Gårdsbestyrer, Lars Eivind Bjørnstad tar ordet:

– Opp igjennom årene har det vært mange ildsjeler på Årvoll gård. Det er en høytidelig dag når vi nå får overrakt denne utmerkelsen. Den anerkjenner den utrettelige dugnadsånden som lokalsamfunnet har bidratt med, sier Bjørnstad, og fortsetter:

– Gården er velholdt, og besøkende så vel som ansatte og frivillige, kan fortsatt nyte godt av vår kulturperle - som i dag har mange aktiviteter: Eldresenter, søndagscafé, barneteater og konserter. Ikke minst har Årvoll Keramikk vært en god ambassadør for dette stedet. Mange som kjente til verkstedet deres var ukjent med resten av hva gården drev med, avslutter en stolt gårdsbestyrer.

Underholdningen fortsetter med innslag fra bydel Bjerkes dramagruppe, en fantastisk akrobatisk opptreden fra ungdomsgruppen – og sist, men ikke minst: Herr Khan fra Pakistan! Med sin versjon av ”Mellom bakkar og berg”!

Vern gjennom bruk

Stiftelsen Norsk Kulturarv begrunner tildelingen slik:

”Gården fremstår i dag som et eksempel på ‘vern gjennom bruk’, der en kulturhistorisk interessant bygningsmasse, fyller en ny funksjon som inspirerer besøkende og frivillige ildsjeler i lokalsamfunnet til å ta vare på kulturarven.”

Over hundre objekter i Norge er tildelt dette kvalitetsmerket, men Olavrosa er så opplagt en høythengende pris. Før tildelingen blir stedet og opplevelsen gjestene tilbys underlagt en streng kvalitetsvurdering.

Årvoll gård besto med glans!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere