*Nettavisen* Nyheter.

Gratulerer med dagen

nn Så er endelig dagen her snart igjen, vår kollektive bursdagsfeiring, nærmere bestemt nasjonaldagen 17. mai. Pølser, is og brus skal fortæres, gassballonger skal forsvinne opp i skyene og en del nye bunadsko skal gnage hull på hæler og tær. Tradisjonelt skal det tross alt være.

Men en tradisjon bærer med seg et budskap som kanskje er ørlite viktigere enn de andre. For hvert eneste år samles rundt 15 000 til feiring av "17. mai for alle" på Kuba. Arrangementet er i regi av SOS Rasisme, og feires i år for 26. gang. Opprinnelig kom arrangementet i gang som en reaksjon på en dramatisk hendelse på Sagene skole i 1983. Skolen mottok da en bombetrussel like før 17. mai. Trusselen var framsatt av det nynazistiske miljøet, som ikke ønsket å se barn av innvandrere i 17. mai-toget. Skolen ble nødt til å avlyse alle sine arrangementer og livredde barn turte ikke å gå i 17. mai-tog.

I fjor viste debatten rundt norske og utenlandske flagg i 17. maitoget oss at vår egen nasjonaldag vekker sterke følelser rundt nasjonalitet og innvandring. Mange uttalte seg i kraftige ordelag mot at innvandrere skulle bruke flagg som ikke er norske for å feire Norges nasjonaldag. Uavhengig av om man støtter bruken av utenlandske flagg eller ikke viste debatten at behovet for et arrangement som det SOS Rasisme arrangerer stadig er til stede.

Flaggdebatten er harmløs i sammenlikning med det Sagene skole opplevde i 1983, men en del av ytringene som falt i fjor, viser at temaet for "17. mai for alle" er stadig like aktuelt – 26 år etter oppstarten, og kanskje særlig i Oslo indre øst. Bydelene her har en stor andel ikke etnisk norske beboere, og disse skal i aller høyeste grad føle at 17. mai også er deres dag.

For Norge er et flerkulturelt land, noe også nasjonaldagen bør reflektere. Derfor er det ekstra hyggelig at kongeparet i år avlegger arrangementet på Kuba et besøk.

Østkantavisa gir deg i denne utgaven oversikt over store deler av det som skjer på 17. mai på Oslos østkant, og med det gjenstår det bare å si en ting: Gratulerer med dagen!

Temaet for "17. mai for alle" er stadig like aktuelt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.