Graver i ruinene

Det fosser fortsatt vann ut av slangene til brannvesenet, men dette er ikke til slukking, men for at ikke slangene skal fryse. Foto: Anne-Grethe Ulriksen

Det fosser fortsatt vann ut av slangene til brannvesenet, men dette er ikke til slukking, men for at ikke slangene skal fryse. Foto: Anne-Grethe Ulriksen

Allerede i kveld begynner arbeidet med å fjerne den gapende ruinen etter rekkehusene i Brattvollveien på Munkerud.

Ingolf Detlefsen i Veolia Miljø skal stå for rivingen. I første omgang må de inn med en gravemaskin for å få unnagjort siste rest av slukking. Deretter skal etterforskere inn for å prøve å finne en årsak til brannen.

MUNKERUD: – Vi starter i kveld, sier Ingolf Detlefsen i firmaet Veolia Miljø som har fått gravejobben, til Nordstrands Blad.

Han forteller at ruinen etter leiligheten der brannen oppsto skal bli stående. Dette fordi etterforskerne har en jobb å gjøre der inne, for om mulig å avdekke brannårsaken.

Fortsatt etterslukking

– Formuleringen «rives» er ikke helt dekkende. Vi har leid inn en gravemaskin for å få gjøre etterslukkingen enklere. Dette er noe vi sjelden gjør. Det er om å gjøre å etterlate så mye som mulig helt, for å lette arbeidet til politiets etterforskere. Men her har vi gjort en totalvurdering og funnet ut at vi ønsker en raskest mulig slukking, selv om det betyr en del ødeleggelser, sier vakthavende brannsjef i Oslo, Rolf Sverre Nordberg, til Nordstrands Blad.

-En av årsakene til å bruke gravemaskin er at vi ikke kan sende inn røykdykkerne våre slik situasjonen er nå, uten stor fare for ras. Det er veldig vanskelig å komme til fordi det er fire enheter inntil hverandre. En annen årsak til å velge gravemaskin er at vi korter tiden det tar å drive etterslukking. Nå regner vi med å bli ferdig onsdag. En tredje årsak er at dette lønner seg økonomisk. Jo fortere vi får folkene våre ut av Brattvollveien og inn i normal beredskap jo billigere blir det, sier Nordberg.

Dessuten kommer etterforskerne fortere i gang med sin jobb.

Kjenner ikke årsak

I følge Nordberg er det ikke klart hvor brannen oppsto. Ei heller hva som var årsaken til brannen. Det Nordberg derimot sier er helt klart, er at brannvesenet gjorde en god jobb.

Fra alarmen gikk til vi var på stedet med de første bilene gikk det ikke mer enn fem minutter. Også Nordre Follo Brannvesen, som ble rekvirert, kom raskt til stedet uten problemer. Brannvesenets leder på stedet måtte ta en stor beslutning. Skulle han forsøke å redde alle boligene, eller sette alt inn på å redde boligene som ikke lå i rekken som allerede brant.

– Han valgte å disponere ressursene klokt, og klarte å redde flere andre boliger som veldig raskt kunne gått med de også. Vi fokuserer på det vi klarte å redde i dag, sier Rolf Sverre Nordberg til Nordstrands Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.