Grefsenhus til Khumbiwali

Dette huset på Grefsen... Foto: Einar Horsberg

Dette huset på Grefsen... Foto: Einar Horsberg

Hvordan kan kjøperen av dette huset på Grefsen samtidig forbedre livet til 18 indiske familier betraktelig?

...vil finansiere 18 slike hus i India. Foto: Fadderbarnas fremtid

GREFSEN: Det lurte Tone Ingulstad i Fadderbarnas fremtid (Faf) også på, inntil selgeren, en fast Faf-fadder, tok kontakt med bistandsorganisasjonen og fortalte at han ville donere penger til Fafs husbygging i den fattige urfolklandsbyen Khumbiwali i India.

Knallbra!

Huset på 175 kvadratmeter fra 1946 i Lilloe-Olsens vei 1 på Grefsen, har en prisantydning på 8,2 millioner kroner. Ifølge selgeren vil han donere tre prosent av salgssummen til Fafs arbeid. Går huset for åtte millioner vil det bety 240.000 kroner til Faf.

Det er storslagent, og veldig mye penger for oss. Jeg har ikke hørt om noen som har gjort dette før, men vi er veldig takknemlige, sier Tone Ingulstad hos Faf, som er overveldet iver det originale initiativet.

Eiendomsrådgiver Oliver Markovski i iHus har aldri tidligere opplevd noen liknende.

Dette er helt alene selgers initiativ. Jeg syns det er et knallbra tiltak, og vi har ikke satt oss på bakbeina, sier han.

Om initiativet vil ha noen annen effekt enn en kuriositet, og en faktisk innvirkning på salget, er ikke Markovski like sikker på.

Dette er et spesielt objekt med veldig høy standard i en høy prisklasse et segment som er rammet av krisen, sier Markovski om boligen, som hadde første visning på mandag.

Skal bli selvdrevne

Å bygge et solid, lite murhus i India koster 14.000 kroner. Hussalget på Grefsen gir dermed et bedre liv til 18 familier i Khumbiwali, sier Ingulstad.

Boligene i Khumbiwali består av pinnevegger dekket med en blanding av leire og kumøkk, og tak laget av tørket risgress eller takstein. I regntiden blir alt vått og uhygienisk, og mange barn og voksne er konstant syke. Etter regntiden bruker familiene to månedslønner på reparasjoner.

Vi jobber med femårsprosjekter hos urfolk, der målet er at innbyggerne skal være selvdrevne når vi trekker oss ut. De læres opp av vår søsterorganisasjon i India til å bygge og vedlikeholde husene selv, sier Ingulstad.

Fadderbarnas fremtid har 4600 norske faddere, og 200 givere til arbeidet mot Hiv/Aids.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.