*Nettavisen* Nyheter.

Grefsens egen indianer

Byfolks ønske om å bo på landet ga så høye eiendomspriser tidlig på 1900-tallet, at det ble for dyrt med gårdsdrift. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Gårdbruker Ole Andreas Lilloe-Olsen likte ikke at byen spredte seg utover landsbygda og spiste opp gårdseiendommen hans.

GREFSEN: Lilloe-Olsens vei går mellom Grefsenveien og Saturnveien. Navnsatt i 1940 etter gårdbruker Ole Andreas Lilloe-Olsen (1883-1940), som eide Vestre Grefsen Gård fra 1910 og til sin død. Gården har i dag adresse Glads vei 21 (etter Fredrik Glad som eide gården 1784-1840), og huser St. Josephsøstrnes hjem.

Vestre Grefsen gård lå landlig til i datidens Aker kommune, men på Lilloe-Olsens tid begynte villabebyggelsen å skyte fart. Det var for lengst blitt «annerkjent som passende og sosialt akseptabelt» å bo landlig vest i Aker. De som var interessert i å bo utenfor den trange bykjernen var godt bemidlede mennesker, skrives det i Finn Holdens bok «Akergårder i Oslo».

Noen av Akerbøndene solgte villig vekk jorder til boligtomter, det lå gode penger i slikt salg. Andre derimot, var svært opptatt av at gårdsdriften skulle videreføres og derfor bekymret over utviklingen. Tolv storbønder i Aker, Asker og Bærum, blant dem Lillo-Olsen, stiftet derfor Tolvmannsklubben, et jordbruksfaglig forum.
I 1931 uttalte Lillo Olsen:

« Jeg er gårdbruker på Grefsen gård, tilhører altså Akers bondebefolkning som nu mere og mere undertrykkes og forsvinner. Forsåvidt finnes der nogen likhet mellom oss og almindelige indianere. Byen velter innover oss, man sier at vi fristes til å selge, men faktisk tvinger man oss til det. Man sier til oss at nu er Deres eiendom kommet opp i den og den verdi, og så beskattes man derefter. Men skattene skal betales med korn og melk; på gårdene rundt Oslo tror jeg ikke det er mange som kan dekke skattene med jordens bruttoavkastning. Så selger man da, våre gårder som flatbrødleiver, vi brekker stykke for stykke av kantene.» (Holden, 2003).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag