Gå til sidens hovedinnhold

Grensekrig på Hoff

I 60 år trodde beboerne i Hoff Terrasse at tomtegrensen var fast, men så kom Skanska og rev gjerdet.

HOFF: Det er så forbannet dårlig gjort at de oppfører seg på denne måten. De opptrer rett og slett utrolig kynisk. Etter 60 år forsyner de seg bare av området uten rettslig grunnlag. Man kan ikke bare rive ned gjerdet til naboen fordi man er uenig om hvor grensen går, sier en opprørt nabo, Anne Sofie Tolfsby.

Rev uten varsel

Byggetillatelsen for de rundt 230 leilighetene i Hoff Terrasse kom i 1948, og et par år senere sto leilighetene ferdig. Den ubebygde tomten ved siden av var eid av NSB. Det ble satt opp et gjerde fire meter fra husvegg og inn på det som senere viste seg å være en del av NSBs tomt. Dette ga rom for et lite grøntområde mot nabotomten. Gjerdet ble satt opp uten at NSB protesterte og ble oppført i den tro at den fulgte tomtegrensen.

I løpet av 60 år har beboerne naturlig nok blitt skiftet ut, og alle har trodd at det lille grøntarealet har tilhørt boligsameiet. Det var inntil Skanska kjøpte nabotomten av NSB og gikk inn på det gamle reguleringskartet som viste at tomtegrensen gikk helt inntil den ene husveggen i Hoff Terrasse.

For halvannen uke siden rev Skanska ifølge naboene, resolutt gjerdet mellom tomtene uten varsel, etter å ha oppført de nye blokkene.

Hevd

Vi krever hevd på dette området nå, sier styreleder i Hoff Terrasse boligsameie, Henrik Visby, til Ullern Avis Akersposten.

Forut for fjerningen av gjerdet ville Tolfsby prøve saken for namsretten med støtte fra sameiets styre, hvor hun viste til den mangeårige hevden på området. Hun hadde selv aktivt stoppet det første rivningsforsøket fra Skanskas side, da selskapet gikk løs på hekken som ble oppført i 1972.

Først nektet Skanska å møte i namsretten, men vår advokat tvang Skanska til å møte. Like før møtet i retten, kom Skanska med et skriftlig løfte om at de ikke ville rive gjerdet og hekken likevel. Dermed ble saken trukket. Så skjer altså dette. Mandag i forrige uke ble gjerdet fjernet, tross alle løfter, sier Tolfsby.

Må være et gjerde

Hun understreker at det er viktig å opprettholde et fysisk skille mellom tomtene.
Det må være et gjerde mellom de to eiendommene, ellers åpner det for stor trafikk inn på og over vår eiendom. Vi har opparbeidet grøntområdet med plener som blir fristende for andre i området. Skanska har for eksempel svært lite solrike grøntområder mellom sine store blokker. Gjerdet har også hatt en dempende effekt på sykkeltyverier og innbrudd i biler og leiligheter. Her får man nå åpen tilgang til blant annet sokkelleilighetenes terrasser, sier Tolfsby.

Rive hjørnet av blokken

Hun mener det er mange spørsmål knyttet til byggefeiden.
Plan- og bygningsetaten (PBE), den gang Bygningskontrollen, har tross alt godkjent utbyggingen i Hoff Terrasse. Den godkjennelsen har faktisk opphevet reguleringen som gjaldt i 1948. Hvis Skanska skulle være konsekvent må de også rive hjørnet av den ene blokken i Hoff Terrasse i og med at den går ut over reguleringsgrensen. Vi som har bodd her i alle år kunne jo aldri tenke oss at vi skulle havne i denne situasjonen. Man må jo spørre hva PBE har tenkt da de beregnet utnyttelsesgraden for Skanskas prosjekt. Den må jo bli helt feil når man kun holder seg til den opprinnelige tomtegrensen fra 1948, sier Tolfsby.

Hevet terrenget

Hun stiller også spørsmål ved terrengopparbeidelsen på Skanskas tomt.
Skanska har kjørt på med fyllmasser og hevet terrenget og bygningene betraktelig, inklusive bilveien de har anlagt, uten at vi kan se at det fremgår av tegningene. I tillegg kommer trafikken på den nye veien slik at lysene fra bilene feier inn i leilighetene som vender mot den siden. Det er vel ikke meningen det skal være slik.

Etter 60 år forsyner de seg bare av området uten rettslig grunnlag
Anne Sofie Tolfsby

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar