*Nettavisen* Nyheter.

Gressholmen

Egentlig ligger det tre øyer her: Heggholmen, Rambergøya og Gressholmen. Store deler av området er et naturreservat, men det finnes også båthavn og enkelte hus og hytter på øya. Også på Gressholmen var det skytterlag og disse hadde skytebane tvers over Rambergbukta. Dette området er fredet i dag og øya er et naturreservat ettersom det er et viktig våtmarksområde for trekk-og vadefugl, planter og andre dyrearter. Gressholmen kro er det gamle skytterhuset til «Christiania Vaabenøvelsesforening». Dette er et av får steder hvor hovedhuset er yngre enn sitt tilbygg.

I 1927 ble Norges første hovedflyplass «Græsholmen Flyvehavn» åpnet her. På båthavna kan du i dag se en stor grønn båthall, som opprinnelig var en flyhangar fra denne tiden. Opp fra vannet er trillebanen som man brukte til å trille flyene inn i hangaren. I 1939 åpnet Oslo Lufthavn på Fornebu og overtok Gressholmens rolle som hovedflyplass. På Heggholmen ligger det et fullverdig fabrikkanlegg (tidligere Lilleborg Fabrikker) og du kan fortsett se hvor arbeiderne bodde. Disponentens bolig, en sveitservilla, troner på toppen. Området er i privat eie.

Gressholmen var tidligere kjent for sine mange villkaniner, men disse ble utryddet i påsken 2007 fordi deres beitesett medførte erosjon og bortbeiting av den vernede floraen.

Turtips: Gå til Gressholmens høyeste punkt. Synet av Heggholmen fyr er alene verdt turen. Du får dessuten fin utsikt over fjorden.

Kilde: Friluftsetaten og lokalhistoriker Leif Gjerland.

+: Barnevennlig, godt med plass, kro med servering, flere strender, naturistrand.

÷: ingen kaniner

Annonsebilag