Grevemøte på Dronningberget

Aldersforskjellen på 221 år la ingen demper på møtet mellom Grev Wedel og fjerde klasse fra Bygdøy skole. FOTO: ELLEN RØNNING

Aldersforskjellen på 221 år la ingen demper på møtet mellom Grev Wedel og fjerde klasse fra Bygdøy skole. FOTO: ELLEN RØNNING

700 skolebarn har vært på tur i skogene rundt Kongsgården på Bygdøy i mai. Elevene har jaktet på sjeldne planter og spor etter fintfolk.

Kulturformidler Anne Marie Svebak, publikumsansvarlig Paal Mork, landbrukssjef Knut Samseth og leder for landbruksavdelingen ved Folkemuseet, Jan Tore bSørsdal. Foto: FOTO: ELLEN RØNNING

Fest på Rohdeløkken

BYGDØY KONGSGÅRD: Norsk Folkemuseums nye undervisningstilbud "Ut i naturen - inn i kulturen" ble arrangert for første gang i år, og inngår i Den kulturelle skolesekken.

Etter at Folkemuseet overtok driften av Kongsgården er det funnet mange spor etter Kong Carl Johans folkepark, og turen elevene går er lagt opp etter disse.

Folkepark

– Kong Carl Johan ville lage en folkepark til Christianias innbyggere på Bygdøy, og det er sporene etter den vi jobber opp og frem, sier leder for publikumsavdelingen på museet, Paal Mork.

– Som et ledd i å åpne Kongsgården for alle tar vi skolebarna med utenfor museumsgjerdene og ut i den flotte naturen på Bygdøy. Vi snuser opp gamle spaserveier laget for knappestøvler og parasoller, og samtidig leter vi etter sjeldne planter som det også finnes en god del av her ute.

Møte med fortiden

Da Lokalavisen var på vandring i skogene rundt Kongsgården var det stor aktivitet bak koller og i kratt. En fjerdeklasse fra Bygdøy skole var travelt opptatt med å fylle kultur i sekken sine, og overraskelsen var stor da den muntre gjengen møtte en 231 år gammel kjendis på Dronningberget.

– God dag, godtfolk! Grev Johan Caspar Herman Wedel Jarlsberg er ulastelig antrukket i det ypperste 1800-tallet bød på av skreddersøm, når han møter elevene ved statuen av seg selv. Som han for øvrig er riktig fornøyd med!

Greven forteller om en streng oppvekst i Frankrike, om giftermål med sin store kjærlighet, Peder ankers vakre datter, og om gode og mindre gode dager blant kongelige og annet fintfolk i Christiania.

Grev Wedel. (1779-1840) var blant annet en meget sentral skikkelse i de politiske begivenhetene i Norge ved inngåelsen av unionen med Sverige.

Eleven suger til seg hvert ord, svarer på spørsmål og kommer med forslag, og vil garantert huske grevens historie. Så går turen videre til festplassen ikke langt fra Rodeløkken, der rød saft og formkake etter god, gammel oppskrift serveres.

Utvikling av Bygdø Kongsgård

– Vi har brukt tiden fra Norsk Folkemuseum overtok driften av Kongsgården og områdene rundt i 2004 til læring, sier Mork, – det er jo uvant for oss å bevege oss utenfor de trygge museumsgjerdene!

Sammen med Mork, Jan Tore Sørsdal, leder for landbruksavdelingen til Norsk Folkemuseum, og Anne Marie Svebak, formidlingskonsulent samme sted, får Lokalavisen detaljene om planene for Kongsgården mens vi vandrer over grønne enger.

Utviklingen er godt i gang, og om et drøyt år vil gårdsdriften med dyr drives økologisk. Samtidig åpnes et besøksfjøs for publikum.

Gården og hele området, 2000 dekar eller 2/3 av Bygdøys areal, skal stå ferdig for publikum høsten 2012, med aktivitetshus og folkepark. Alt i eksisterende bygningsmasse.

Frem fra glemselen

– Vi jobber for å bringe kong Carl Johans folkepark frem i dagen igjen. Turstier oppgraderes, det hugges og tynnes så gamle utsiktspunkter igjen har utsikt å by på. Rodeløkken er det eneste gjenværende serveringsstedet fra den gamle folkeparken, men vi jobber nå med å rehabilitere Sæterhytta, som ligger på Dronningberget, like bak Statuen av Grev Wedel. Her planlegges det en form for servering igjen. Hytta var opprinnelig badehuset til Oscars Hall, men ble flyttet til Dronningberget.

Paal Mork gleder seg over at første skritt på vei mot alt dette ble så vellykket.

– Pågangen fra skolene har vært stor. Natur-og kulturvandringen som inngår i Den kulturelle skolesekken blir ganske sikkert gjentatt. Og dette er bare begynnelsen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: kultur,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag