Gå til sidens hovedinnhold

Grevling i hagen kan bli dyrt

Er du uheldig og får en grevling i hagen, kan det koste deg dyrt.

NORDBERG: – Folk pleide å si at vi hadde en fin plen, sier Torunn Andresen og sukker.

Det er ikke så mange som sier det til henne og mannen Jan Andresen lenger. Gressplenen i hagen i Hamborgveien er pepret med små jordkratere. For fire år siden dukket det opp grevlinger i hagen deres, og hver høst siden har de prøvd å holde dyrene utenfor.

– Vi har tettet hagegjerdet med hønsenetting, har ingen komposthauger, og har sjekket at det ikke er i hagen vår de holder til, sier Torunn Andresen.

Viltnemnda

De to har kontaktet Viltnemnda – viltforvaltningen hos Friluftsetaten i Oslo kommune – om hjelp til å fjerne dyrene, men siden grevlingene regnes som grunneiers problem, skal "nemnda" ha 600 kroner per bur de setter ut, og ytterligere 600 kroner per grevling som fanges.

– Det er ganske utrolig. Det er jo ikke våre grevlinger, sier Jan Andresen oppgitt.

– Det burde ikke koste så mye å få hjelp. Kommunen burde låne ut bur, sier Torunn, som dessuten opplever det vanskelig å få tak i hjelpen.

– Ville vi ha bur måtte vi sette oss på liste. I fjor fikk vi tildelt bur på et tidspunkt det ikke var noen grevling her. Da var det jo liten vits i det, sier hun.

Skremsel

Grevlingene kommer om høsten og graver små hull i plenen på jakt etter mat, eller for å gjøre fra seg.

– Det ser kanskje ikke så ille ut for andre, men dette skjer så ofte at nå vet vi ikke hva vi skal gjøre. Hullene tetter vi med jord og sår over på nytt mange ganger i løpet av høsten. Men flere ganger har det ikke gått mer enn én natt før de har vært på ferde igjen, forklarer Jan.

– Man går jo litt lei til slutt, innrømmer Torunn.

Flere av ekteparet Andresens naboer plages også av grevlingene. Den nærmeste har installert sensorer som utløser lyskastere og en slipemaskin som lager høy lyd for å skremme, dersom det kommer dyr inn i hagen.

Viltnemnda har vært på befaring hos en av naboene, og etter antallet hull å dømme er det visstnok snakk om mange grevlinger, ikke bare én, i området.

– De er jo kjent for å være aggressive, og ikke noe hyggelig å møte på dersom man er ute i hagen om kvelden, sier Torunn, som håper grevlingene snart går i hi.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter