*Nettavisen* Nyheter.

Grillefint

Forleden fikk jeg en følelse av å være en rocker på scenen. Jeg grillet for førti mann, tre retter, langt ut i havgapet.

Grillen hadde vertskapet selv laget. Den var helt fantastisk. I bunnen var det en stor plate til å legge trekubbene på, derfra var det tre høye bein på sidene som hver hadde en arm med ring på. Oppå denne ringen kunne man sette ulike grillrister eller store jernpanner i tre forskjellige høyder. Det var også et håndtak slik at man lett kunne skyve den vekk fra bålet hvis det ble for varmt.
Forretten var en kryddergrillet ørret, som ble servert med en litt rå kjerne, tilbehøret hadde asiatiske toner. Hovedretten var en gigantisk klassisk paella, laget i den største pannen. Desserten var grilla frukter, karamellisert med vanilje og lime. Jeg hadde det skikkelig show der jeg sto og tilberedte maten foran de førti gjestene.
Siden det nå er sommer, vil jeg oppfordre alle til å fyre opp grillen når været innbyr til det. Hvis man er på tur, kan det være smart å ha med seg en liten grillrist: Sett sammen noen steiner, legg under litt kvist og tre, så har du raskt et alternativ som er en million ganger bedre enn engangsgrill. Selve steinaldermåten å grille på er å bruke en noenlunde flat stein med god varme under.
Helgrillet lam eller gris har også lange tradisjoner. Denne metoden kan være stas når det er store selskaper og man vil gjøre noe ekstra ut av grillingen. Dyret tres på et langt spyd og rulles sakte, men sikkert over glødende kull. Det finnes mange geniale hjemmelagde modeller, fra en halvtønne til en større tilhenger på hjul med store stativ og mekaniske vinsjer. Man kan altså grille et helt slakt fra kylling til okse, bare man har stor nok grill.
Jo større dyret er, desto mer forarbeid trengs. Det sier seg selv at 15 timers steketid blir for lenge å vente for gjestene. For å redusere grilletiden, blir dyret i mange tilfeller blir dyret først "steamet" eller dampkokt. Det er litt komplisert å helgrille dyr; man må hele tiden passe på temperaturen og at det blir jevnt stekt. Er ikke kjøttet fettrikt, må man pensle det kontinuerlig med marinade eller fuktighet.
Arne Brimi lærte meg en gang hvordan man lager klassisk grillbakt ørret. Den krydres og henges på en treplate/fjøl, som settes på høykant ved siden av bålet, støttet av en stein. Her står den og baker seg ferdig, mens den suger til seg parfyme fra det brente treverket og bålet.
Hjemme på kjøkkenet kan en bra grillpanne være en god investering, helst av jern. Den kan nesten gjenskape magien som inntreffer når mat treffer en varm rist over glødende kull. Dessuten blir selve grillmønsteret mye finere.

Grillet ørret med fersk ertepuré og baconvinaigrette

OPPSKRIFT:
600 g ørretfilet, uten skinn og bein
1 lime
salt og pepper

150 g grønne erter, ferske eller frosne
4 ss olivenolje eller smør
1 finhakket sjalottløk
1 ts finhakket mynte
salt og pepper

30 g bacon i små terninger
1 finhakket sjalottløk
1 tomat i små terninger
1 ss revet frisk ingefær
1 ss revet lime eller sitronskall + litt av saften
1 ss hakket frisk koriander
50 g smør som er brunet

FRAMGANGSMÅTE:
Ørreten deles i fire porsjoner, krydres med salt og pepper, grilles på hver side på grillen eller i en bra grillpanne (hvis det regner). Ca 2 minutter på hver side, skal være medium minus i midten. Skvis over litt lime juice.
Sjalottløk freses i smøret eller oljen, ha på erter, 2 ss vann, kjøres i foodprocessor, smakes til med mynte, salt og pepper.
Fres baconterningene til de er gylne. Ha på resten av ingrediensene, smak til med sitron eller limejuice, salt og pepper.
Server den grilla ørreten oppå den ferske ertepureen, toppes med bacondressingen, litt kokte erter/sukkerter over. Server med nypoteter, som er bakt i ovnen eller i folie, bare med smør og knust havsalt på.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.