*Nettavisen* Nyheter.

Griper tak i det positive

Jo Wennesland har tatt fatt på vanskeligheter i familier, gjerne mellom ungdom og foreldre. Foto: Fredrik Eckhoff

Når sosiolog og familieterapeut Jo Wennesland får nye klienter i stolen, ser han først etter positive sider, det som faktisk fungerer.

Bjørnsletta: Han har vokst opp på Montebello, like ved Husebyskogen. Nå er han tilbake i bydelen, nærmere bestemt på Ullernklinikken i Ullern allé, der han akkurat har startet sin nye praksis.

Ungdom og familie

Familieterapeuten kan se tilbake på mange år med ungdomsarbeid. Han har jobbet oppsøkende i Uteseksjonen i Skien og Porsgrunn, og han har revet med behandlingsforskning ved Tyrilistiftelsen. Han har også jobbet i en rusboligklinikk og hatt praksis i Holmsbu på Hurum, der han har bodd de siste årene.

Nå er det altså familier i Oslo vest som skal "til pers".

I studiet og i mitt yrkesaktive liv har jeg spesialisert meg på å forstå sosiale prosesser og finne frem til de faktorene som hindrer personer, familier og sosiale systemer i å komme seg ut av vanskelige situasjoner, sier Wennesland. Dette har jeg brukt aktivt i mitt virke som familieterapeut og i mitt arbeid som behandlingsforsker.

Fra ungdom til voksen

Kan du si litt om typiske konflikter mellom ungdom og foreldre i Oslo vest?

Det klassiske er problemene som dukker opp når ungdommer blir voksne. Mange foreldre sliter med dette, spesielt når ungdommene tar valg som er annerledes enn det foreldre vil, sier han.

Jeg ser ofte at foreldre gjerne vil være retningsstyrende. Ofte oppfatter de ikke dette så sterkt selv, at de ønsker å styre.

Wennesland møter også ungdommer som har store ambisjoner på egne vegne.

En del ungdommer tar på seg større utfordringer enn de faktisk takler. Når foreldrene ser at de unge ikke takler dette, er det redde for at de skal skeie ut, sier han og viser til en klient han hadde som hadde bestemt seg for å ta de to siste årene på videregående på ett år fordi han var lei av å gå på skole...

Han fikk problemer, og det var først da foreldrene snakket ut med ham dette egentlig var lurt, at problemene løste seg.

Terapeuten møter også familier der ungdommene tester grensene mer enn godt er.

Ja, det er noen som eksperimenterer med livene sine på en måte som kan gi noen hver bakoversveis. Da nytter det ikke bare å si "dette får du ikke lov til", sier Wennesland.

Se etter det positive

Når du møter en situasjon som er helt fastlåst, hvor starter du?

Vi tar utgangspunkt i det folk faktisk får til, vi starter ikke med konfliktene eller vanskelighetene, sier han og understreker at det alltid fins positive sider. Wennesland forteller at det hender at han først snakker med kun ett av familiemedlemmene.

Det hender ofte at det er mor som henvender seg. Å få med seg ungdommen kan noen ganger være vanskelig. Eller far for den saks skyld, sier Wennesland, som nå altså er i full gang på Ullernklinikken på Bjørnsletta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.