RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Griselekkert


 
  Foto: Tore Sandberg
Sommerribba trives både med rosévin, hvitvin, lett akevitt og godt øl.

Ukas ribbe er blottet for juleassosiasjoner. Tilbehøret og sausen gjør måltidet mye lettere enn det vi vil gafle i oss om et halvt års tid. Selv om det er mye krydder her, blir det aldri sterkt og brennende, bare smaksrikt, sødmefullt og salt.

Lett akevitt

For noen er ribbe fra grill en anledning til å hente fram akevitten igjen, og det er absolutt en mulighet. I så fall anbefaler jeg å styre utenom de sødmefulle, rike og fatpregede akevittene, som passer bedre til tung julemat.

Derimot kan det smake med en lettere, friskere og mer krydret

12237 Løitens Sommer aquavit, Arcus, Norge. Kr 309,-/70 cl (Kategori 3)

som har kortere tid på fat. En stor fordel med denne er at den gjerne kan serveres lett avkjølt, noe som kler årstiden godt. For dem som foretrekker et enda litt lettere alternativ, er også

57321 Løitens Mild Gourmet til Grillmat, Arcus, Norge. Kr 199,-/50 cl (BU)

med sine 32 % alkohol en mildere variant, kanskje mest for de uinnvidde.

Thailandsk øl

Med akevitten kommer naturlig nok også ølet. Velg gjerne en alkohollett variant når du kombinerer med akevitt – det blir fort litt mye både i mage og hode.

Velger du å gå kun for øl, ville jeg sett etter et fyldigere og alkoholsterkt «poløl». En enkel og leskende variant er Thailandske Singha – som få vil klage på, men som heller ikke er veldig spennende.

Litt mer parfymerte og aromatiske er mange av Belgisk Blond-variantene. Disse har dessuten har kraft og fylde nok. Liker du litt tøffere kombinasjoner, kan du gå for en god IPA.

Førstevalg

Det finnes selvfølgelig andre alternativer til godgrisen her, og i flere fargevalører. Personlig vil jeg styre unna rødvinene.

Rosévin passer meg derimot fint. Portugisiske varianter fra Beiras, laget av Baga eller Touriga Nacional, er mine førstevalg.

Som en god toer har jeg en frisk Nebbiolo fra Piemonte. Vi skal heller ikke utelukke varianter av druene Aglianico og Gaglioppo fra sør i Italia.

Hvitvin er allerede et akseptert alternativ til juleribba, og vil fungere enda bedre her. Friskhet er essensielt. Og vi må ha høy syre må for at måltidet ikke skal virke for mektig.

Anbefaling

Vinen må heller ikke bli for lett, den må med andre ord ha god konsentrasjon. På grunn av alt fettet trenger vi en viss alkoholprosent. Riesling, Alvarinho og Chenin Blanc er alle gode veier å gå.

Et konkret alternativ i en litt høyere prisklasse, er

10764 Weissenkirchen Achleiten Riesling Smaragd 2008, Domäne Wachau, Wachau, Østerrike. Kr 218,90 (Kategori 4)

som gjør jobben elegant og mer til. Så kan en gå for rimeligere alternativer om situasjonen ikke krever så flott skyts.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere