RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grønn glede


 
  Foto: Tore Sandberg
Når portugiserne spiser vår torsk, vil vi drikke deres vin.

Her har vi en saftig og velsmakende middagssalat med mye godt – fra eksotisk artisjokk til traust og velsmakende ringerikspotet, sistnevnte er nok mest i fokus smaksmessig. Dette er lett og magert, på tross av mye olje i pistou'en og i salaten generelt.

Går for hvitt

Torsken har sin sedvanlige, litt tørre konsistens i munnhulen – men totalt sett er dette deilig, saftig og ikke minst mager førjulsspise.

Det er flere som har fått øynene opp for denne fisken, og spesielt på den iberiske halvøya har man tradisjon for å benytte seg av norsk torsk – som regel i form av klippfisk. Og hos klippfiskspiserne på den iberiske halvøya kan vi lett finne gode torskeviner. Både røde, hvite og hete.

Rødt er nok utelukket for min del i dag, til det er maten for lett og grønn. Hvitt derimot, for ikke å si grønt, er midt i blinken. Vinho Verde er en region nord i Portugal, kjent for sine friske og lette viner.

Herfra får vi som regel blandingsviner laget på flere druer – syrlige, ofte lett perlende og med alkoholprosent ikke over 11,5. Men helt nord i området lages det éndrueviner av Alvarinho, som gir litt høyere alkohol – og dermed litt mer fylde. Dette er mineralske, tørr og friske viner som ofte passer som hånd i hanske med sjømaten vår.

Matcher alt

45436 Alvarinho Deu la Deu 2008, Adega de Monçao, Minho, Portugal. Kr 159 (BU)

er et godt eksempel som matcher alle elementene i retten supert. Med druens friskhet, kombinert med den kjølige frukten og de lett grønne tonene, er dette et forfriskende møte, også etter torskens lille tørrhet. Litt mer tilgjengelig i fullsortimentslisten finner vi en nær slektning som også klarer brasene utmerket – og dessuten er litt rimeligere:

42594 Solar de Serrade 2008, Quinta de Serrade, Minho, Portugal. Kr 137 (Fullsortiment).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere