RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grønn, grønnere, grønnest på Røa

Marianne Rudolph-Lund la merke til at naboene i Nordengveien 1 solgte på alle kanter. Løsningen ble Røa Miljøboliger, ni leiligheter bygget utenpå familiens hus.

Røa: - Jeg har alltid vært interessert i en kombinasjon av nyskapning, miljø og eiendom. Vi ønsket oss et miljøvennlig alternativ til de nye boligprosjektene rundt Røa sentrum. I tillegg ønsket vi å fortsette og bo på eiendommen, samt ta med oss flere av dagens kvaliteter inn i det nye prosjektet, forteller Marianne Rudolph-Lund.

Lavenergi

Planen, vel og merke hvis rammetillatelsen går i orden, er et prosjekt med mye lys og luft, fleksible planløsninger, store fellesrom og miljøskapende utearealer. Bærekonstruksjonen blir i massivtre, uten lim og spiker.
- Det er bygget en del massivtreleiligheter i Tyskland og Sveits, og byggemåten er nå blitt et satsningsområde i Norge. Med en total veggtykkelse på 40 cm, blir de nye leilighetene "lavenergileiligheter" med et strømforbruk på 70 kwt i året pr kvm. Dette er under halvparten av en "ordinær" leilighet, forklarer Rudolph-Lund og legger til;
- Solfangere på taket skal dekke 1/3 av varmtvannsbehovet og det øvrig varmebehov blir dekket av sentralfyring med pellets. Alt er lagt opp med tanke på å beskytte miljøet, både inne og ute, sier hun.
Rudolph-Lund har jobbet i eiendomsbransjen i 12 år og mener det er alt for lite nytenkning i byggebransjen. Mye mener hun kommer av at det er større risiko forbundet med prosjekter som går nye veier, som Røa Miljøboliger.
- Vi har vært så heldige å få med oss et utrolig bra team med GAIA-arkiteter og Holz100, samt fått kompetansetilskudd fra Husbanken. Nå gjelder det vel først å fremst å se hvilke reaksjoner vi får på prosjektet, og om folk flest ønsker miljøleiligheter, sier hun.

Eget valg

Fornybar energi og naturlig ventilasjon med luftevinduer mot syd og vest, felles oppholdsrom og terrasse og et grønt sted hvor barna kan leke. Det meste er tenkt på.
- Folk skal kunne hygge seg sammen både ute og inne hvis de ønsker det, men det er selvfølgelig opp til hver enkelt å avgjøre. Leilighetene er planlagt slik at man skal kunne være helt for seg selv, og at man ikke sjeneres av for eksempel gående når man bor i første etasje, påpeker Rudolph-Lund. Veggene på det eksisterende huset vil få klatrestativ for grønne planter. Trær og busker bevares så godt som mulig slik det er i dag, og i tillegg skal det plantes både bærbusker og eviggrønne planter. Hønene, som i dag vandrer rundt på baksiden av barnehagen i underetasjen, har blitt tegnet inn i det nye prosjektet.
-Det er viktig at det eksisterende innenfor denne tomten bevares så langt det lar seg gjøre, derfor er det nye bygget på utsiden av eksisterende hus. Dette gir en spesielt spennende planløsning, ettersom alle leilighetene vil ligge i eget plan med eget heisstopp. På den måten settes fokus allerede ved start på det miljøvennlige, avslutter hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere