RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grønne og sunne buskevekster

Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen besøkte i forrige uke Nylænde barnehage som et ledd i departementets satsning på sunne matvaner hos barn.

Lambertseter: Det var storfint besøk i Nylænde barnehage sist uke da Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen kom på besøk for å ta barnehagens imponerende uteområde i nærmere øyesyn. Ministeren var ikke redd for å få jord på hendene da han brettet opp ermene, grep spaden og hjalp barna med plantingen av et nytt gråpæretre. Riis-Johansen hjalp også til med å fylle barnehagens plantekasser med månedsjordbær og andre vakre, smaksrike vekster.

Nylænde barnehage er nemlig en av fem barnehager i Oslo som deltar i prosjektet "Landbruk Lilleputt".

Hageglede

Bakgrunnen for Landbruk Lilleputt var en henvendelse fra Landbruks- og matdepartementet til Hageselskapet høsten 2005. Departementet ønsket å få til et samarbeid med Hageselskapet for å lære barnehagebarn verdien av sunn mat og hvordan denne maten produseres. Prosjektet fikk navnet "Landbruk Lilleputt". I tillegg til Nylænde ble fire andre barnehager i Oslo plukket ut til å være med i pilotprosjektet, deriblant Godlia, Etterstadgata, Bjerkealleen og Sørhellinga barnehage. Med hjelp fra medlemmer av Hageselskapet Oslo, fikk barna være med og plante ulike frukttrær og bærbusker høsten 2005.

Prosjektet ble sponset av departementet med 100.000 kroner og noe av pengene har man brukt på å produsere to veiledere som skal være til hjelp for andre barnehager som ønsker å dyrke grønnsaker, frukt og bær. Veilederne heter "Hvordan dyrke frukt og bær i barnehagen" og "Dyrking av grønnsaker i barnehagen". Disse kan lastes ned fra hageselskapets nettsider www.hageselskapet.no. Her finnes informasjon om planting, stell, tips om hva barnehagen kan dyrke og informasjon om ulike spiselige vekster. Tanken er at barnehagene skal kunne ta tak i dette med å dyrke mat selv, forklarte fagsjef i Hageselskapet, Gustav Redalen.

Jubileum og statsrådbesøk

Nylænde barnehage på Lambertseter feirer 40-årsjubileum i år, og barna syntes det var stas å begynne feiringen med statsrådbesøk.

Barna synes dette er veldig moro, fortalte barnehagens styrer, Stig Moe.

Programmet under besøket bestod blant annet av sangfremføring for ministeren og servering av oppskårne grønnsaker og grønnsaksjuice. Landbruksministeren besøkte barnehagen på en regntung dag, men det var ingen som hang med leppa av den grunn. Barna knasket fornøyd på grønnsakene de fikk servert, og det var tydelig at de hadde lært regelen "fem om dagen".

Kan vi få mer grønnsaksjuice, etterlyste noen av barna.

Etterpå hjalp barna statsråden med å plante et tre ved å trampe ned jorda rundt stammen. Nysgjerrige barnefingre fikk grave i jorden, og de lyttet spent da de fikk høre historien bak navnet "stemorsblomst".

Sunne vaner

Livsstilssykdommer som fedme- og diabetes har de senere årene blomstret opp blant barn og unge. Kosthold og sunne vaner er mer i fokus enn noen gang, og Landbruk Lilleputt har vakt stor interresse blant foreldre, barn og ansatte i barnehagene. Prosjektet skal videreføres til Bergen, Trondheim, Steinkjer og Namsos og barnehager rundt om i landet blir oppfordret til å sette i gang på eget initiativ. Ta gjerne kontakt med et av Hageselskapets lokallag for råd og veiledning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere