*Nettavisen* Nyheter.

Gro drar på USA-tur

Gro Smedsrud får overrakt blomster og diplom av politikollega Bjørn Øvrum ved Manglerud politistasjon.

Stasjonssjef Gro Smedsrud ble nylig hedret med stipend for sitt sterke fokus på kriminalitetsforebyggende arbeid på Manglerud politistasjon. Nå går turen til USA.

MANGLERUD: Politiets kriminalitetsforebyggende forum (PKF) og forsikringsselskapet TrygVesta deler hvert år ut reisestipender til politifolk som utmerker seg innen forebyggende arbeid. Prisoverrekkelsen fant nylig sted på PKF-konferansen på Gardermoen. Lokalt på Manglerud vanket det også blomster, diplom og hederlig omtale.

Et fyrtårn

Den lokale politistasjonen har i flere tiår utmerket seg spesielt innen forebyggende politiarbeid. Justisministeren kalte stasjonssjefen en «edelsten» etter måten hun opptrådte i media etter ungdomsopptøyene i Oslo sentrum i januar. I juryens begrunnelse får Gro Smedsrud hedersbetegnelsen «fyrtårn». En godt likt leder som er svært dyktig til å fronte forebyggende arbeid i media, mener juryen. Det la ingen demper på humøret at Bjørn Øvrum overrakte blomster og diplom på tirsdag. Øvrum er sekretær i det kriminalitetsforebyggende forumet, men har ikke vært med i juryen.

- Veldig hyggelig. Dette setter jeg pris på. Det viktigste for meg er anerkjennelsen. Jeg gjør jo bare jobben min, men når noen mener jeg gjør noe ekstra i tillegg, så blir jeg glad. Jeg holdt nesten på å dette av stolen, sier en engasjert og glad Smedsrud.

Viktig anerkjennelse

At Manglerud satser tungt på forebygging blant barn og unge, er ingen nyhet. Smedsrud synes det er viktig å holde denne fanen høyt.

- Det er dette vi må jobbe mer med i politiet. Samfunnsøkonomisk er det dårlig butikk å reparere i ettertid. Vi trenger ungdommene som en ressurs og vi har ikke råd til at familier blir ødelagt, sier stasjonssjefen og får støtte av Øvrum ved forebyggende avsnitt.

- Det er viktig med tidlig inngripen. Dersom politiet klarer å trå på bremseklossen tidlig, så gir det en gevinst. Her sparer vi oss for etterforskning også, påpeker han.

Noe av nøkkelen bak Manglerud-stasjonens måte å jobbe på, ligger i å gjøre politiets arbeid kjent utad.

- Politiet kan forebygge mye selv, blant annet ved å bruke media som et talerør. Det er viktig for oss, sier han og får støtte av Smedsrud.

- Når vi gjør noe, så må vi jo fortelle om det. Vi kan ikke bare fortelle i media om alt det negative som skjer, uten at vi samtidig forteller hva vi som politi skal gjøre med problemene og hva publikum kan bidra med selv, sier hun.

- Henger denne prisen høyt, Øvrum?
- Dette er helt klart en viktig anerkjennelse å få, sier han.

Smedsrud gleder seg ikke minst til å dra på studietur til USA, hvor også de tre andre prisvinnerne fra politi-Norge blir med. 14-dagersturen går blant annet innom New York og San Diego.

- Vi trenger jo ikke dra helt dit for å lære, men det er alltids noe å hente. Jeg håper ikke minst at vi får bekreftet at vårt politi ligger langt fremme, sier Smedsrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.