*Nettavisen* Nyheter.

Grønn forening

Dagens vin må smake grønt. Og da drar vi til Rueda, nordvest i Spania.

Tom-Victors ørret har kun hatt en liten snarvisitt innom grillen. Heldigvis. Kremert fisk er sjelden morsomt selv om sommeren er her.
Fisken er fast, men har en bløtere kjerne som ikke er helt gjennomstekt. Dette gir en delikat, saftig konsistens og er en flott kontrast til den litt tørre og sprø stekeskorpen. Fisken er relativt fet, her vil oppdrettsfisk normalt være fetere enn villfisk. Smaken av ørret er relativt mild og lett, men her får vi tilført litt sødme og røyksmak av grillingen. Det gjør fisken litt mer rustikk og grov i smaken.
Fisken trenger en lett til middels fyldig vin og den bør ha god friskhet til fettet i fisken. Men en for tynn og syrlig vin med lite frukt vil bare falle gjennom som skarp. Fruktighet er også viktig til det salte baconet og til den sødmen grillingen bringer med seg.
Ertepureen og sukkerertene er sødmefulle og nesten fruktige i smaken, pureen er også rundet av med en raus klype smør som gjør den bløt, fet og saftig i munnen. Smaken er umiskjennelig grønn, en tydelig vegetal smak av grønn grønnsak. Det grønne blir forsterket med masse friske urter, gressløk og kraftig olivenolje. Vi trenger også her friskhet til den fete pureen, fruktighet til den sødmefulle smaken og har vi i tillegg en vin som harmonerer med alle disse vegetale smakene da lukter det grønt.
To klare favoritter til Tom-Victors ørret har jeg på bordet i dag. De er fra samme område i Spania, Rueda. De fyller alle ønsker vi måtte ha til fruktighet, friskhet og fylde. De er begge aromatiske og smaker av urter, nesle, sitrus og en stikkelsbærsaktig fruktighet som både er sødmefull og samtidig frisk og god.
Dessuten er begge vinene anvendelige: De kan funke til mange andre av sommerens fiskeretter, til reker, asparges og salater med fisk, skalldyr og kylling eller til en tapasbuffet basert på en kombinasjon av alt dette. Hyggelig er det at vinene er fine å drikke også etter at grillen er slukket.
13048 Hermanos Lurton 2004, J&F Lurton, Rueda, Spania. Kr 107,-
33468 Rueda Superior 2004, Marques de Riscal, Rueda, Spania. Kr 83,50


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag