*Nettavisen* Nyheter.

Grønn glede for små fingre

Elevrådsleder Mathias Nilsen fikk æren av å klippen snoren sammen med assisterende rektor Siw Johnsen og Anders Opsahl ved FAU.

Elevrådsleder Mathias Nilsen fikk æren av å klippen snoren sammen med assisterende rektor Siw Johnsen og Anders Opsahl ved FAU.

Etter å ha ligget brakk i flere år ble skolehagen på Rustad skole gjenåpnet med brask og bram forrige uke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Endelig kunne spente og glade elever ta i bruk den nye skolehagen på Rustad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Gave: Anders Opsahl ved FAU plantet et pæretre sammen med førsteklassingene Amir Laukholm og Frid Ding.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den nyrestaurerte skolehagen består blant annet av cirka 900 kvadratmeter plen, to ildsteder, over et dusin ulike tresorter, blomsterbed, 13 benker, leskur og bod. En ny og solid lavvo er underveis. Drivhuset som sees på bildet, ble i forrige uke donert til skolehagen på Geitemyra, som blir brukt av 10-15 skoler.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lærer Audun Jensen har ledet skolehagekomiteen. Her sammen med leder for Oslo kommunale skolehager, Tore Faller.

Klikk på bildet for å forstørre.

En alle med ulike trær er blant det som preger den vakre skolehage på Rustad.

RUSTAD: Flere hundre barn og voksne var med på den høytidelige åpningen av skolehagen på Rustad skole som i flere år har ligget brakk.

Takket være iherdig innsats fra lærere, foreldre og elever har den gamle hagen blitt brakt tilbake til liv.

SE BILDEGALLERI! Åpning av skolehagen på Rustad

Jubileumsår

Oslo kommunale skolehager feirer jubileum i år. Det er 100 år siden den første offisielle kommunale skolehagen ble etablert på Geitemyra i Oslo.

Siden vokste det frem skolehager over hele byen og i dag er det cirka 30 skolehager i drift som brukes av rundt 45 skoler. En viktig målsetting for skolehagene har vært å utvikle elevenes evne til å føle ansvar og forståelse for dyre- og plantelivet samt å engasjere seg i miljøvern.

Men de siste par tiår har ikke være gode for skolehagene.

- Antall skolehager har blitt halvert de siste 20 årene. I år var det skolehagene på Marienlyst og Hullbergmyra som ble lagt ned. Nedleggelsene skapte en del bråk og vakte mange reaksjoner. Som et resultat tror jeg det skal bli vanskeligere å legge ned skolehager uten en god grunn nå, sier leder for Oslo kommunale skolehager, Tore Faller, og legger til at han tror nedgangstider er gode tider for skolehager.

- Vi får et annet fokus i nedgangstider. Vi blir mer opptatt av enklere og mer jordnære ting, som det å dyrke en hage. Jeg tror det er derfor vi nå ser en oppblomstring av skolehager igjen, sier Faller.

Ildsjel

Rektor ved Rustad skole, Geir Johansen, forteller at det opprinnelig var tidligere lærer ved skolen Øyvind Lykkenborg som var primus motor for skolehagen.

- Han var en ildsjel. Etter at han pensjonerte seg ble den liggende brakk i mange år og området ble gjengrodd av ugress og villnis. For to år siden ble det opprettet en skolehagekomité. Både lærere, foreldre og elever har vært aktivt med på å få stand hagen igjen. Det har vært et ordentlig dugnadsprosjekt, forteller rektoren. Han ønsker at hagen skal brukes aktivt i undervisningen.

- Dessuten vil det bli et fint uteområde hvor elevene kan slappe av, sier han.

Grønn oase

Under den høytidelige åpningen av den nye skolehagen overrakte Rustad skole en spesiell gave til Oslo kommunale skolehager. I hagen står det nemlig et drivhus som rektor mener vil få bedre utnyttelse i den store skolehagen på Geitemyra.

- Vi klarer ikke å få full utnyttelse av det her. På Geitemyra holder mange skoler til så flere kan få glede av det, sier rektoren.

Skolehagen på Rustad skole har virkelig blitt en grønn oase.

- Det er nok den skolehagen jeg har sett med mest parkpreg, sier Tore Faller og berømmer det faglige grunnlaget Lykkenborg i sin tid la ned i hagen.

Lærer Audun Jensen har vært leder for skolehagekomiteen og han kan fortelle at det er et betydelig stykke arbeid som ligger bak revitaliseringen av hagen. Cirka 900 kvadratmeter plen er sådd. En bod er ombygd til skur. 13 benker er snekret. To ildsteder er støpt, steinheller er lagt, boder er malt og tillegg kommer rydding, luking og beplantning.

Også en ny solid lavvo er underveis.

- Her har dugnadsånden virkelig meldt seg, sier Jensen fornøyd og letter over at de kom vel i havn til åpningen. Belønningen var hundrevis av glade barn som umiddelbart tok den nye skolehage i bruk.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.