Grønne menn med makt

Kunstner Do Ho Suh og juryens leder Hilde Skjeggestad. Alle foto Anne Marie Huck Quaye

Kunstner Do Ho Suh og juryens leder Hilde Skjeggestad. Alle foto Anne Marie Huck Quaye

Sosialdemokratiet, beskjeden arkitektur og gresstrå som jobber seg gjennom heller på en plass i Italia har inspirert kunstner Do Ho Suh til å utsmykke den nye regjeringsplassen.

Klikk på bildet for å forstørre.

En modell av de grønne bronsemenneskene som skal være med i GrassRoots Square.

Klikk på bildet for å forstørre.

Slik blir det seende ut på Regjeringsbygg 6.

Klikk på bildet for å forstørre.

Små mennesker gjemmer seg under hellene. Illustrasjon: KORO

Klikk på bildet for å forstørre.

Grønne mennesker holder heller oppe, og formelig sprenger seg ut. Foto: KORO

Klikk på bildet for å forstørre.

Glad kunstner med modell foran dagens byggeplass ved nye regjeringsbygget.

TEATERGATA: Kunst i Offentlige rom (KORO) har annonsert vinneren av den kunstneriske utsmykningen i den delen av det nye regjeringsbygget (R6) som skal stå klart i løpet av 2011 med adresse Teatergata / Munchs gate. Den Koreansk/amerikanske kunstneren Do Hu Suh vant den internasjonale konkurransen, og juryen hadde dette å si om «Grass Roots Square».

«Prosjektet tar eksplisitt for seg spørsmål om makt, folkestyre og friksjonen mellom de styrende og de som blir styrt». Kunstverket fremstiller små grønne bronsemennesker i ulike størrelser på bakkeplan, som delvvis løfter heller opp, og spretter ut mellom de grå hellene. I det ene hjørnet av plassen står et grønt tre.

Demokratiet

– Vi mener med dette at demokratiet springer ut av «alle oss», og makthaverne springer ut av alle oss, sier juryens og kunstutvalgets leder, Hilde Skjeggestad

Do Hu Suh tar utgangspunkt i det ytre hjørnet av den hellelagte plassen, der han foreslår å plante et tre. Mellom hellene i dette området skal det plasseres en stor mengde 10 centimeter høye menneskefigurer i grønnpatinert bronse. Kunstneren har selv dette å si om inspirasjonen til verket.

– Jeg var i en liten landsby i Italia hvor jeg sto på en plass. Der observerte jeg grønne gresstrå som hadde vokst seg frem mellom de gamle hellene. Dette var et veldig interessant bilde, og utifra det jobbet jeg videre med ideen til «Grass Roots Square», sier Do Hu Suh til Lokalavisen.

Beskjedent

Det var viktig for kunstnere å ikke lage et altfor monumentalt og voldsomt kunstverk, men ta hensyn til de høye bygningene og den mer moderate arkitekturen .

– Derfor jobber jeg mer horisontalt og i tråd med stemningen jeg får fra det norske samfunnet, sier kunstneren. Han forklarer at han er inspirert av den sosialdemokratiske ideologi, og en beskjeden arkitektur i verket. Nå starter arbeidet med å modellere og lage som han selv sier,
- more than 100 000 sculptures. Kunstneren er basert i Berlin for øyeblikket, så han kommer til å reise flere ganger til Oslo for å jobbe videre med prosjektet.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.