Gå til sidens hovedinnhold

Grønsjprinsessen

Musikkarriérer går sjelden i arv i rockens ypperste kretser. Francis Bean Cobain (17) har mye å slekte på.

Hun har vokst opp i platestudioer, på røde løpere og prisutdelinger. Opptrådt i musikkblader og tabloider. Gitt intervjuer til seriøse magasiner som I-D og Elle, og har ennå ikke rukket å fylle 18 år.

Nysgjerrighet

Frances Bean Cobain ble automatisk «rock royalty» på grunn av sine foreldre Courtney Love og Kurt Cobain, som var store stjerner på 90-tallet med bandene Hole og Nirvana.

Fra den dagen Frances ble født, har det vært stor nysgjerrighet rundt den lille grønsjprinsessen. Og interessen har ikke avtatt etter faren hennes skjøt seg i 1994, tvert imot.

– Jeg kan forstå at folk ønsker å bli kjent med meg hvis de er store fans av Nirvana eller Hole, men jeg er ikke foreldrene mine. Folk burde vente med all interessen til jeg har gjort noe meningsfylt med livet mitt, sukket Frances til Harper's Bazaar i 2008. Og så langt er det lite som tyder på at hun ønsker å gå i foreldrenes fotspor, noe som er ganske typisk for jenter i rockestjernefamilier.

Egne veier

– Det er få eksempler på rockedøtre som satser på musikken. I stedet velger de andre kreative yrker som skuespiller, modell eller klesdesigner, sier Cecilie Asker, musikkjournalist i Aftenposten.

Hun trekker fram Liv Tyler, Elizabeth Jagger og Stella McCartney som eksempler.

– Det er kanskje ikke så rart at det er sånn. Rock er jo opprør, og det finnes ikke noe mer konformt enn å gå i foreldrenes fotspor, påpeker Asker.

Så da hjelper det ikke at Frances har REMs Michael Stipe til gudfar og ser på Billy Corgan fra Smashing Pumpkins som en onkel. Muligens har det å være datteren til Kurt Cobain også vært med på å ødelegge lysten på å lage musikk.

Amatører

– Hvis faren din har skrevet «Smells Like Teen Spirit» og blitt et ikon for en hel generasjon, hvor fristende er det å dra fram gitaren da? Du vet jo hva du vil bli sammenlignet med, sier Asker.

Til Harper's Bazaar fortalte unge Cobain at hun har deltatt i mer enn 20 amatøroppsetninger av ulike musikaler, for teater er hun glad i.

– Men jeg kviet meg for å stå på scenen på grunn av foreldrene mine. Jeg ønsker ikke å bli en klisjé, sa hun.

17-åringen har også uttrykt interesse for kreative jobber som fotografering og journalistikk. I 2008 var hun sommerpraktikant hos musikkbladet Rolling Stone.

Noen tør likevel

Det kan nok virke skummelt å satse på en musikkarriere når foreldrene dine allerede har erobret verden, men noen tør likevel.

– Kelly Osbourne tok sjansen og fikk det til. Blant annet gjorde hun duetten «Changes» med faren sin Ozzy Osbourne, og den toppet hitlistene i England, sier Cecilie Asker.

Osbourne har gitt ut to album som også gjorde det rimelig bra på hitlistene, og jobber for tiden med sitt tredje.

Datteren til Kongen, Lisa Marie Presley, har også hatt suksess som plateartist. Hun ga ut debutalbumet «To Whom it May Concern» i 2003, oppfølgeren «Now What» kom i 2005, og begge har solgt over en million eksemplarer. Antakelig vil hennes tredje albumet bli sluppet i løpet av året.

Countrylegende

Rosanne Cash, datteren til Johnny Cash, er et annet eksempel på en musikerdatter med suksess.

Hun har hatt hele sju nummer én-hits på amerikanske countryhitlister, har solgt 1,5 millioner plater og har også blitt nominert til en Grammy-pris.

Rosanne er countryartist som sin far, og Cecilie Asker tror det kan være enklere å satse på en musikkarriere hvis foreldrene har vært aktive innenfor andre sjangrer enn rock.

– Det finnes i hvert fall flere eksempler på dette. Musikerdatteren med aller største suksess nå for tiden, er popstjernen Miley Cyrus, datter av Billy Ray Cyrus, sier hun.

Frøken Cyrus holder for øvrig på å bli større enn faren sin. Per dags dato har hun solgt i underkant av sju millioner album, og fortsetter hun i dette tempoet, vil hun snart slå Billy Rays nærmere 30 millioner album.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut