*Nettavisen* Nyheter.

Grønt mål for 2006

Målet er klart: Bydel St. Hanshaugen skal bli "Oslos grønneste bydel 2006". Nå oppfordrer bydelsutvalget innbyggerne til miljøvennlig adferd, i kampen om neste års tittel.

ST. HANSHAUGEN:Lokalavisen har tatt turen til bydelspolitiker Kari Haug Warberg (H). Hun skal vise oss hvordan vi med enkle grep kan ta det første "Miljøsteget".

Det å ta "Miljøsteget" kan vi gjøre på veldig mange måter. Øverst på miljøpyramiden står gjenbruk, og her kan vi gjøre mye, sier Kari.
Og når det gjelder nettopp gjenbruk, snakker hun ikke bare om å bruke samme handleposen flere ganger. Hun tenker lenger enn langt, og trolig ligger hun milevis foran oss andre. Leiligheten fra 1912 er nydelig innredet med interiør fra samme tidsepoke. Det er et miljøbevisst valg.

Jeg kjøper ikke nytt hvis jeg kan unngå det. Det du finner i mitt hus som er nytt, er kun hvitevarer. Ja, også TV-en da, jeg er ikke fanatisk. Ellers har jeg ikke et eneste nytt møbel. Jeg får, jeg kjøper på auksjon, loppemarkeder, brukthandler og i antikvitetsbutikker. Det er mye billigere å kjøpe brukt, og når det først er laget et nydelig møbel, må vi jo fortsette å bruke det. Dette er jo selvfølgelig fordi jeg synes det er morsomt, og jeg liker denne stilen. Dog forventer jeg ikke at alle andre skal like det, legger hun til.

Tidlig krøkes

Kari er oppvokst med gjenbruk og kildesortering, og har nærmest fått det inn med morsmelken.

Vi hadde kompost til matavfall, vi reiste av gårde for å levere inn spesialavfall som malingsspann, tomme hermetikkbokser, lysrør og så videre. Vi satt og sprettet opp gamle klær og lagde nye, forteller hun.

Bevisstgjøring

Vi trenger å bli mer bevisste også når det gjelder strømforbruket vårt her til lands. Andre europeere rister på hodet av oss og spør meg om vi alle har vårt eget kraftverk, ler Kari. Vi sløser enormt med strøm, fortsetter hun.

Ivrig viser hun hvordan hun har montert tetningslister rundt alle vinduer og dører. De bytter hun ut hvert tredje år. I tillegg har rutene tre lag glass. Dette gjør leiligheten tett og varm.

Og så lukker jeg dørene til rom jeg ikke er i, når jeg lufter slår jeg av all varme og åpner alle vinduene en kort stund. Slik får du luftet godt ut, uten å miste for mye varme, legger Kari til.

Lag mindre søppel

Vi lever i et forbrukssamfunn, og i særlig grad liker vi å skifte ut våre tekniske duppeditter. Og det ganske ofte.

Et eksempel, er mobiltelefoner. Det genererer ikke bare mye avfall når vi til stadighet skifter ut disse, men ved å kjøpe nytt, hjelper vi til med å opprettholde en energikrevende produksjon. Slik bidrar vi med å skade ozonlaget og opprettholde drivhuseffekten, forklarer Kari.

Tar du steget?

Bydelsutvalget vedtok i fjor at utvalgets medlemmer skulle ta "Miljøsteget". 15 av dem har allerede gjort det, og nå utfordrer bydelen også hver enkelt innbygger til å ta miljøhensyn i det daglige.

Kari Haug Warberg har klare oppfordringer til noen enkle steg i riktig retning:
Du skal gjøre det du kan. Bli bevisst på energibruk ved å bytte ut lyspærer med sparelyspærer, monter tetningslister i alle vinduer og dører, stenge av rom du ikke er i og skru ned varmen når du ikke er hjemme. Ikke kjør halvfulle vaskemaskiner. Sett ikke varm mat i kjøleskapet. La frossen mat tine i kjøleskapet. Da fungerer den frosne maten som kjøleelement, og holder kjøleskapet kaldt. La maten koke seg ferdig på ettervarme.

Tilslutt: Kildesorter avfall, unngå å lage mer søppel, bruk bena og gå isteden for å kjøre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag