RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Groruddalens arvesølv

Vamma. Sarp. Kykkelsrud. Fossumfoss. Ikke hørt navnene før? Dette er Groruddalens og hele Oslos arvesølv navnene pryder fire av Hafslund ASAs ni kraftverk. Bare i år mottok Oslo kommune ekstraordinært utbytte fra Hafslund på 1 573 millioner kroner.
Da Norge tapte hjemfallssaken i EFTA-domstolen, var norske kommuner og fylkers eierskap til vannkraftressursene satt i spill. For Senterpartiet var det uaktuelt å godta løsninger som svekket nasjonale og lokale interesser. Da Venstre satt i Bondevik II-regjeringen ville de ikke ta kampen for hjemfallsretten. Det kan en godt forstå når en ser programformuleringene i hovedpartner Høyres program for 2005-2009. Der står: "Et for omfattende offentlig eierskap er uhensiktsmessig i en så dynamisk næring som kraftnæringen".
Senterpartiet valgte i motsetning til forrige regjering ikke Doris Days "Det som skjer, det skjer" som vår ESA-politikk. Da dommen var et faktum så vi etter hvilket handlingsrom EØS-avtalen likevel ga. Senterpartiet tok kampen og fant løsningen: ny hjemfallsordning som sikrer lokalt eierskap. Det nytter å ta kamper med EU.
Hjemfallsretten er bare ett av mange eksempler på at EØS griper inn i hverdagen for kommuner, bedrifter og folk flest. Høstens valg er også viktig for å sikre flest mulig politikere i bystyre og bydelsutvalg som presser på for at Norge skal ta kampen med EU når domstoler langt fra Oslo truer lokalt arvesølv.
Lars Rottem Krangnes og
Aksel Torsnes Mehlum,

1. kandidater for Senterpartiet til
hv. Oslo bystyre og Grorud BU

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere