Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grovt uansvarlig av Glomstein

Å legge et terromål på Makrellbekken er grovt uansvarlig, mener kommandør Oddvar Solnørdal. På tegningen ser vi hvordan en amerikansk ambassade kan se ut på Huseby.
Å legge et terromål på Makrellbekken er grovt uansvarlig, mener kommandør Oddvar Solnørdal. På tegningen ser vi hvordan en amerikansk ambassade kan se ut på Huseby.

I Aften 6. februar foreslo jeg at en uavhengig kommisjon av norske og amerikanske sikkerhetsfolk samarbeider om å finne ambassadetomter som er sikre for både nordmenn og amerikanere. Mine vurderinger ble i Ullern avis avvist som partsinnlegg av bystyremedlem Ivar Glomstein (H). Glomstein skriver så den "riktige konklusjon" når det gjelder befolkningens sikkerhet. Han slår kategorisk fast at risikoen for angrep etter bygging av en robust ambassade vil bli ubetydelig, fordi det alltid vil finnes alternative amerikanske mål som er lettere tilgjengelige.
Dessverre, dette kan ingen vite. Heller ikke Glomstein. All erfaring viser at ambassadene tillegges dominerende symbolverdi som angrepsmål for terror og demonstasjoner. Terrorister ønsker å skrive historie. Mer robuste ambassader får ikke mindre symbolverdi. Derimot kan befestningen føre til at terrororganisasjoner trapper opp og benytter kraftigere angrepsvåpen. Da vil tapet blant sivilbefolkningen øke, som ved den amerikanske ambassaden i Nairobi. Ambassaden der var ikke bygget etter siste forskrifter, men var meget solid med forsterket betong og konstruert for å tåle store rystelser. Angrepet skjedde med en gigantisk bilbombe på tre tonn TNT og forårsaket 213 døde og ca 4000 sårede. Av de døde var 12 amerikanere. Selv om 94 prosent av dødsofrene i Nairobi var sivile i nabolaget, huskes katastrofen som et angrep på USAs ambassade.
Vurdering av alternativer viktigste tiltak
Fordi USAs ambassader har stor symbolverdi bygges de nå med tanke på mulige angrep. Verken vi eller USA vet om et angrep på ambassaden vil finne sted, men amerikanerne regner med at det kan skje. Amerikanerne innretter seg for å beskytte ambassadepersonellet. Da er det åpenbart at norske styresmakter plikter å beskytte norsk sivilbefolkningen som i virkeligheten er langt mer utsatt. Det viktigste sikkerhetstiltak for å beskytte sivile liv er å vurdere og velge lokaliseringer som gir minst mulig tap av menneskeliv. Dette er aldri blitt gjort. Verken Huseby eller andre lokaliseringer er sikkerhetsmessig vurdert fra norsk side.
På Makrellbekken havner en godt beskyttet ambassade i et svært sårbart område med idrettshaller, boliger, barnehager og trafikkert vei. Sårbarheten bekreftes av dommen i Oslo Tingrett som anslår 200 drepte på Makrellbekken ved et anslag. Omtrent det samme som i Nairobi. Antall sårede vil bli det mangedoble. Denne opplysningen fra domstolene må være tilstrekkelig til å ta fatt i saken på nytt, uavhengig av politisk prestisje. Beslutningen om å leggen ambassaden hit er basert på at det er trygt. Mens dommen i tingretten slår fast at her kan det bli et blodbad.
Det er utilgivelig at Glomstein (H) og hans partifeller ikke erkjenner hvilken alvorlig sikkerhetmessig feil de har begått i et forhastet valg av denne tomten. Å legge et terromål på Makrellbekken er grovt uansvarlig. I stedenfor å mistenkeliggjøre og avskrive kritikerne burde Glomstein ta alvoret inn over seg, og bidra til å løse saken. Det er fullt mulig. En uavhengig kommisjon av norske og amerikanske fagfolk må vurdere flere alternativer som grunnlag for valg av et trygt område. En slik oppgave tar ikke lang tid når folk er kvalifisert. Samarbeid er dessuten en alminnelig fremgangsmåte ved prosjekter som berører to parter.

Kommandør Oddvar Solnørdal
Huseby
Tidligere leder for sikkerhetsavdelingen
ved Forsvarets Overkommando

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!