*Nettavisen* Nyheter.

Gründer vil ikke tjene penger

Irene Dundas Nielsen-Moe i Monsters lokaler i Pilestredet. FOTO: Erik Tangen

Irene Dundas Nilsen-Moe vil gjøre om et garasjeanlegg i Tanzania til en helprofesjonell medieskole. Prislappen lyder på knappe 93. 500 kroner.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er ikke slik kamerautstyr Nilsen-Moe vil bruke i undervisningen. FOTO: Privat

OSTERHAUS GATE: I sommer skrev Lokalavisen om Irene Dundas Nilsen-Moes ambisjon om å starte medieskole i Tanzania.

I skrivende stund er det kun finansieringsbiten som gjenstår, før den visjonære ideen blir en realitet.

Laget dokumentar

Nilsen-Moe har tilbragt mye tid i det afrikanske landet, siden hun først dro ned for snart fire år siden.

– Jeg ble fortalt at Tanzania var et land du enten elsket eller hatet, forteller hun, uten å se behovet for å presisere at hun landet på et elskforhold.

I Tanzania har hun blant annet bistått Kirkens Nødhjelp i å lage dokumentaren "A Golden Opportunity?" som viser hvordan Tanzania ikke tjener på gullgruvevirksomhet i eget land

Etter ønske fra Kirkens Nødhjelp organiserte hun også ett dokumentarkurs, hvor hun underviste i samarbeid med Sirin Eide og Anne Kjersti Bjørn.

I etterkant ble hun oppfordret til å lage traileren for European Film Festival, på oppdrag fra den svenske ambassaden.

Jobbet med gatebarn

Hun ververt seks tidligere gatebarn til produksjonsteamet.

– Ideen var å få barna til å leke filmsett, sånn som vi leker politi og tyv eller mann og kone hjemme i Norge, sier hun.

Sammen snekret de sammen filmutstyr av ting de fant på gaten (se bildet).

Traileren, som ble vist på kino i forkant og under festivalen, fikk mye oppmerksomhet, og det ble også satt i gang en innsamlingsaksjon til inntekt for barnehjemmet i kjølevannet dette.

Og å jobbe med afrikanske førstegangsprodusenter uten et snev av erfaring var så inspirerende at Irene nå ønsker å skolere flere i både mediebruk og -produksjon, forteller hun.

Ulike elevgrupper

Medieskolen tar sikte på å favne om tre målgrupper:

– Vi vil gi et tilbud til de som skal starte helt fra skrætsj, og tilby skreddersydde opplegg for profesjonelle som jobber i den stadig voksende bransjen. I tilleg vil vi kurse organisasjoner og stiftelser i bruk av medier i sitt informasjonsarbeid, forteller Irene.

I et land som Tanzania, hvor mange, hverken kan lese eller skrive, tror Irene at mediene kan spille en nøkkelrolle i informasjonsarbeidet.

– Å bruke mediene er gull verdt. Selv om deler av den tanzanianske befolkningen ikke eier sitt eget fjersyn, samles ofte mennesker i og ved de lokale butikker og barer, som alle har tilgang på TV. I tillegg har blant annet Kirkens Nødhjelp mobile kinoer, som de bruker i de landlige omgivelsene hvor TV-dekningen er dårligst, sier hun.

Tre år koster to millioner

Etter detaljstyrt planlegging har Irene kommet frem til at det ikke koster mer en 93. 500 å bygge om en garasje til undervisningslokale i Tanzania.

– Beløpet tilsvarer et budsjett for å bygge et innendørs klasserom, et studiorom, et klipperom, og to utendørs klasserom, inkludert toaletter og møbler, forteller hun

Irenes nåværende arbeidsgiver, produksjonsselskapet Monster skal bidra med 30. 000 kroner (200 kroner per ansatt) og utstyr.

– Målet er å bli så uavhengige som mulig, men i startfasen er vi helt avhengige av eksterne donorer, sier hun.

Hun anslår at tre års drift vil koste i overkant av to millioner kroner - og om det skulle herske noen tvil; det ligger ingen inntjeningshensikt bak skoledriften.

Lokalavisen ønsker Irene lykke til!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.