*Nettavisen* Nyheter.

Gründerdalen

Oskar Sesseng, Jalini Srisgantharajah, Pirasanja Thevarajah og Fredrik Opseth fra Apalløkka skole vant prisen for beste presentasjon.

To skoler fra Groruddalen fikk med seg alle prisene i årets Gründercamp "Teknovisjon" arrangert av Ungt Entreprenørskap.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dragekids: fem jenter sammen om Miniøya i regi av Øya festivalen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Traktor: jentene fra Ris skole lagde en traktor med solcellepanel.

Klikk på bildet for å forstørre.

På hjul: Jonas Kongelf viser dommerne fremtidens søppelkasse.

BLINDERN: Programmet begynte mandag hvor alle de involverte skolene fikk konkrete oppdrag fra fem forskjellige bedrifter.

– Hver skole fikk et oppdrag fra en bedrift, som de skulle finne løsningen på. Elevene jobbet iherdig med å realisere oppdragene, og på torsdag holdt skolene egne finaler vurdert av medlemmer fra de forskjellige bedriftene. Deretter valgte juryen ut åtte grupper, som kom seg videre til Kjemisk institutt på Blindern, hvor det ble holdt finale, sier rådgiver for Entreprenørskap i grunnskolen, Lene Røisland.

Elevene fikk oppdrag fra Teknisk museeum, MiniØya, Cicero og Wilhelmsen Group med problemstillinger knyttet til utfordringer bedriftene møter.

– Oppdragene er reelle og dersom de slår gjennom kan oppfinnerne komme seg videre med reelle aktører. Oppsal skole har for eksempel laget et forslag til MiniØya i regi av Øya festivalen, og det er en ide som kan bli virkelig, sier hun.

Kreative løsninger

Finalistene måtte først holde en utstilling. Juryen på ti, gikk så rundt og så på. Blant oppfinnelsene på utstillingen var; en bærbar mikrobølgovn, miniøya, skipstank på vann og løpemøller med mp3 spiller, dvd og tv.

Juryen vurderte de forskjellige gruppene etter forretningsplan, modell og presentasjon.

Etter utstllingen presenterte alle sine ideer for hele forsamling av lærere og andre i publikum. Juryen som brukte lang tid på å bestemme seg, sa at det var vanskeligå finne vinnerne, fordi alle presterte med flotte presentasjoner. I alt tre priser ble delt; beste teknologi og design, innovasjon og beste presentasjon.

Tøff konkurranse

Gruppen "fire folk" fra tiende klasse på Apalløkka skole, fikk med seg prisen beste presentasjon. De fikk et oppdrag fra Wilhelmsen Group, som gikk ut på å finne en måte å gjøre bruken av brannslukningsapparater mest mulig effektiv.

Dette løste de med å bruke elektromagneter og et snurrepunkt til apparatet, for å kunne snu det i riktig posisjon. Fire folk var stolte av prisen på 750 kroner, men de mener det var andre som også gjorde det veldig bra.

– Jeg har vært med før og synes at det var større konkurranse i år. Det var tøffere, og mange her var ganske flinke, sier Oskar Sesseng.

Gruppen har tenkt å føre prosjektet sitt videre, og synes det er spennende at det finnes et slikt tilbud til ungdommer.

– Det er veldig bra dette arrangementet. Vi har jobbet hardt og hadde egentlig sett at vi vant innovasjonsprisen, men det går bra, nå har vi vunnet 750 som vi skal splitte mellom oss, sier han.

Gruppa Super Electronics, også fra Apalløkka, vant prisen for beste teknologi og design.

Fremtidig energisparing

Årvoll skole vant prisen for beste innovasjon etter oppdrag fra Cicero som dreide seg om å finne nye måter å spare energi på. Deres løsning var en elektrisk lader laget slik at de den spretter ut av stikkontakten når det som lades er ferdig.

Lene Røisland er svært fornøyd med ungdommenes prestasjon.

–De har vært kjempeflinke, og med tanke på hvor mange de er så har det gått helt glatt på fredag. Alle visste hva de skulle gjøre, og jeg synes de er vinnere hele gjengen, sier hun.

Røisland lar seg spesielt imponere over hvor effektive ungdommene er.

–På så kort tid har de laget kjempeflotte produkter, og noen elever har vært i kontakt med forskjellige bedrifter for å virkeliggjøre sine prosjekter. Det var et råd, men de tok det med storm, sier hun fornøyd.

Skolene som kom videre til fredagens konkurranse får også muligheten til å stille opp på entreprenørskapsmesse 5. mars.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.