Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Gründere lykkes best i de store byene

Gründernes Hus er et av mange gründermiljøer i Oslo. Tilgang på slike er blant årsakene til at flest gründere lykkes i byene, mener en fersk rapport.
Gründernes Hus er et av mange gründermiljøer i Oslo. Tilgang på slike er blant årsakene til at flest gründere lykkes i byene, mener en fersk rapport. Foto: (Gründernes Hus)
Sist oppdatert:
Skal du starte bedrift? Da bør du bo i by.

OSLO: Bor du i, eller i nærheten av, en av de store byene, har du størst sjanse til å lykkes med å starte eget firma.

Det viser ferske tall fra rapporten «Én million ideer - veien fra drøm til å lykkes som gründer», som Menon har laget for DNB.

- Fordel med liknende miljøer
- Det er en overvekt av de som bor i nærheten av de store byene som lykkes, sa konserndirektør i DNB for bedriftsmarkedet, Kjerstin Braathen, da rapporten ble lagt fram på et frokostseminar mandag.

Kjerstin Braathen, konserndirektør i DNB for bedriftsmarkedet.

Blant annet trekkes det fram at nærheten til markedet er avgjørende om man skal lykkes, men også andre fordeler med storbyene trekkes fram av gründerne selv.

- Mange gründere legger selv vekt på at det er en fordel med mange andre i liknende miljøer, som kunnskapsparker, sier Braathen.

Les også: Dette er Oslos mest moderne banklokale

Gode gründermiljøer avgjørende
Det bekrefter rapporten, der det står blant annet at «i tillegg viser forskning at bedriftene har lettere for å lære av andre når den fysiske avstanden mellom bedrifter er kortere».

Oslo og Rogaland topper tabellen over fylker der flest gründere lykkes, med henholdsvis 29 og 30 prosent suksessrate.

I motsatt ende av skalaen er Finnmark, der kun 11 prosent av gründerne lykkes. Det på tross av at Finnmark hadde prosentvis flest gründere med oppstart i 2003, som tallene baserer seg på.

Les også: Sjakk og solsikker skal gjøre Oslos farligste område tryggere

- Vi driver risikosport
Og nettopp nærhet til gode fagmiljøer trekkes fram av gründerne selv. dittOslo.no besøkte tidligere i år gründermiljøet StartUpLab på Blindern. Her skapes det verdier årlig for flere millioner, og gründerne selv understreker at det er godt å jobbe sammen med andre i samme båt.

- Vi driver jo risikosport. Ekstremsport. Alle skal gründe opp noe nytt i forsøk på å lykkes, sier Per Otto Wold i Spond.

De siste årene har en rekke slike gründerparker dukket opp i Oslo, blant annet StartUpLab, Mesh, Venture Factory, betaFACTORY og Gründernes Hus.

Les også: New York Times hyller Akerselva

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!