RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grünerløkkaifisering


sosial happening i en tilbakelent atmosfære.
sosial happening i en tilbakelent atmosfære.
Byfornyelsen gjør noe med Østkanten, noe mer enn bare å gi oss en bedre boligstandard.

Den treffer en tid der det etter mange tiårs drabantbytilværelse igjen begynner å bli populært å bo i sentrum.

De mest typiske utviklingstrinn kan Grünerløkka varte opp med. Her kommer byfornyelsen først, og her blir det raskt ”hipt” å bo.

Kafékultur

Men glansen av det nye Grünerløkka klarer ikke å viske bort eimen av det gamle. Det skinner igjennom at dette er et gammelt arbeiderstrøk med en del slitne folk som på ingen måte har blitt byfornyet. Og ganske snart etter byfornyelsen glir bydelen tilbake til vante folder. Glansen forsvinner og det gamle Løkka fortsetter som alltid før.

Men se: Etter noen år stiger det nok et nytt Grünerløkka fram, og nå i glansen av den flerkulturelle kafékulturen med arenaer av alle slag og med nye folk. Grünerløkka får en hittil ukjent status med nye folk og med dem en ny identitet, og det er det som ligger i begrepet «Grünerløkka-ifisering».

Gentrifisering

Dette er selvsagt et tullebegrep, egentlig kalles det ”gentrifisering” og er et utrolig moderne ord. Betydningen er omtrent slik:

”Gentrifisering er et fysisk, sosialt, økonomisk og kulturelt fenomen i store byer. Arbeiderklassestrøk, gjerne nære sentrum, blir forvandla til bydeler for mer velstående grupper. Komplekse prosesser ligger bak, ombygging og fornying av bygningene spiller inn som ved byfornyelsen i Oslo på 1980-tallet. En slik utvikling kan gi økt husleie og omskape leiegårder til selveiende sameier og derved presse ut folk med lav inntekt.”

Blandet inntrykk

Men siden Grünerløkka er først ute og setter standarden for denne endringen, er ”Grünerløkkaifisering” et mye morsommere ord å bruke.

Som for eksempel når vi skal beskrive endringene som i dag skjer bortover Grønland. Tar du turen fra Storgata og ned mot Grønland kirke, får du en sær blanding av inntrykk. Først i Brugatas internasjonale handel, så en strekning med ”grünerløkkaifisert” gateparti på den ene siden og sterkt internasjonalt på den andre før du lander i historien med Asylet, kirken og den gamle brannstasjonen. Flott, ikke sant?Neste gang: Nybygging i indre øst

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere