*Nettavisen* Nyheter.

Grungen gjør comeback

BROKET: – En av oss er i praksis alkoholiker, en annen har aldri drukket. Vitner om god gruppedynamikk, mener Matt Korvette (til høyre) i Pissed Jeans. Resten av bandet (fra venstre): Sean McGuinness (trommer), Bradley Fry (gitar) og Randy Hunt (bass). (Foto: Sub Pop)

Pissed Jeans er det sinteste og mest atypiske bandet i legendariske Sub Pops stall. Et perfekt utgangspunkt for å relansere grungen.

Klikk på bildet for å forstørre.

NY PLATE: Pissed Jeans' nye plate, "King of Jeans" slippes denne måneden.

Billy Joel ga i 1982 ut singelen "Allentown". Sangen handler om nedgangen i amerikansk industri på 80-tallet, og stemningen som preget arbeiderklassebyer som Allentown, Pennsylvania.

Pissed Jeans er fra Allentown, og følger Joels fokus på de dystrere sidene av livet i byen.

Denne gangen har imidlertid fokuset flyttet seg fra fabrikkgulvet og inn i kontorlandskapet. Nå kommer tredjeplata "King of Jeans" (i salg fra 17. august). Vokalist Matt Korvette håper på å nå ut til et bredere publikum.

– Kall det grunge

– Den nye plata er definitivt mer rett frem rock enn tidligere. Kall det grunge. Etter at syv sanger var ferdig innspilt ble vi klar over at vi hadde utviklet oss. Alle var skjønt om enige retningen.

– Det viktige for oss er å ha gode sanger. Hvem som helst kan skaffe seg et riktig lydbilde, men sangene må være der, sier Matt Korvette.

Pissed Jeans lager tung og bråkete rock, kombinert med tekster preget av frustrasjon. Pissed Jeans" forrige plate, "Hope for men", tematiserte fremmedgjøring i det postmoderne arbeidslivet.

Dette går igjen på "King of Jeans" også, men nå utvider Matt Korvette repertoaret, og tar for seg erkjennelsen av at ungdomstiden for lengst er tilbakelagt. Tenåringsangsten er blitt voksen.

– Det er mer interessant å snakke om vanskelige ting enn om ukompliserte ting. Dessuten hadde det vært meningsløst for meg å være generisk negativ, og synge om hvor mye jeg liksom skulle hate politiet. -

– Jeg har aldri blitt arrestert, ikke vært i nærheten en gang, sier Matt Korvette.

Sub Pop

Siden 2006 har Pissed Jeans vært under kontrakt med det legendariske indie-plateselskapet Sub Pop. Å være i stallen til et av verdens største uavhengige selskap genererer selvsagt oppmerksomhet.

Kristian Kallevik, daglig leder i platebutikken Tiger i Oslo, merker en trassig interesse for Pissed Jeans.

– Det er et band det er vanskelig å pushe på kunder. Det er musikk folk helst sjekker ut selv. Og da snakker vi folk som ikke er mottakelige for tips fra selvhøytidelige platekremmere, sier Kristian Kallevik.

"Kings of Jeans" har allerede rukket å få gode anmeldelser, blant annet fra det anerkjente musikknettstedet Pitchfork.

– Oppmerksomheten rundt Pissed Jeans er utenfor bransjelogikken.

– Det er pussig at de er på Sub Pop, i og med at det er lenge siden de ga ut bråkerock. Sub Pop har et massivt markedsføringapparat. Raskeste vei til indie-berømmelse går gjennom Sub Pop, sier Kristian Kallevik.

Frustrerte

Matt Korvette er også overrasket over at bandet hans er på et såpass anerkjent selskap, men han avfeier at det skyldes drømmen om gullplater.

– Sub Pop gir jo først og fremst ut musikk de liker selv, uavhengig av hva som er populært akkurat nå. I det store og hele er det atypisk at vi er på Sub Pop nå. For tjue år siden hadde vi passet bedre inn. At vi er på Sub Pop er ingen markedsstrategi fra vår side, sier Matt Korvette.

Pissed Jeans er frustrerte over det apatiske aspektet ved voksenlivet. Frustrasjonen rettes alltid utover. Innad fungerer bandet utmerket.

– En av oss er i praksis alkoholiker, mens en annen aldri har drukket. Dette vitner om god gruppedynamikk. Vi er gode venner og er enige om hvordan Pissed skal utvikle seg, sier Matt Korvette.

Høsten skal brukes til å turnere vestkysten i USA, og på nyåret er planen å komme tilbake til Europa. Matts kollegaer i kontorlandskapet kunne ikke brydd seg mindre.

– Kollegaene mine driter både i musikk og at jeg spiller i band. Når Pissed Jeans skal på turné, tror jobben jeg er på tur med kompisene, sier Matt Korvette.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.