RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

MILDES HIMMEL: Det som er viktig for meg, er å få de vinylskivene jeg har og som ikke er tilgjengelig på CD over på mp3, sier radiomannen og fjernsynsfjeset Tor Milde.
MILDES HIMMEL: Det som er viktig for meg, er å få de vinylskivene jeg har og som ikke er tilgjengelig på CD over på mp3, sier radiomannen og fjernsynsfjeset Tor Milde.

Guide: Fra vinyl til mp3

Du trenger ikke være Tor Milde for å ville gjøre mp3-filer av vinylsamlingen. Du trenger ikke ny, dyr platespiller, heller.

Det som er viktig for meg, er å få de vinylskivene jeg har og som ikke er tilgjengelig på CD over på mp3, sier radiomannen, fjernsynsfjeset og musikkelskeren Tor Milde. Hvis du trodde alt innen pop og rock var å få nytt over disk eller nett i 2008, må du nemlig tro om igjen. Selv har Milde blant annet gitt opp jakten på sentrale utgivelser ved gamle helter som Harry Nilsson og Johnny Johnson & The Bandwagon i compact-versjon. Legg til at store deler av Johnny Cash' og Dolly Partons produksjon foreligger kun på LP, og det skulle være noe å hente for oss mer generelt interesserte, også.

Boksemat

Platespillere med USB-utgang kan knapt kalles en nyhet. Det kan derimot det såkalte RIAA-trinnet, som gir deg muligheten til å digitalisere for en langt rimeligere penge. For rundt tusenlappen kan du eksempelvis bli den stolte eier av en Terratec ekstern boks phonopreamp ivinyl USB 2.0, anbefalt av en rekke leverandører. Ifølge Øystein Bastiansen i Hi Fi Klubben er "platespiller-forforsterker" det nærmeste vi kommer på norsk.
Poenget er at den forsterker opp signalet som kommer ut av pickupen på spilleren, så dette blir like sterkt som signalet fra en CD-spiller, sier han.

Hakk og sår

Det fine er altså at du kan ta i bruk den gamle platespilleren din. Lasse Svendsen, sjefredaktør i Lyd & Bilde, påpeker riktignok at du bør gå kritisk over spilleren.
Bytt om nødvendig stiften eller kjøp en bedre Ortofon-pickup til noen hundrelapper. Da får man bedre lyd og mindre knitring, ettersom moderne pickuper er slipt annerledes, og kommer dypere i rillen, så hakk og sår ikke høres så godt, sier han. Svendsen mener det er klokest å få butikkpersonalet til å sikre fininnstillingen av stiften.
Dersom computeren ikke er utstyrt med noen opptaksfunksjon, må man også ha separat programvare installert. Magix har billig og enkel sådan som for øvrig har en funksjon for å redusere støy og knitring.

Nostalgisk

Vår mann Milde er mindre opptatt av det siste.
Du skal ha med noe av sprakingen og støyen. Det er noe av sjarmen, hevder han.
Jeg har aldri forstått meg på folk som er så opptatt av den ultimate, rene lyden. Jeg er vant til å lytte til musikk med normal støy i bakgrunnen. Jeg mener, hvor ofte befinner du deg i et miljø med optimale lytteforhold? undres Milde retorisk. Ikke dermed sagt at han er skeptisk til nye formater.
Jeg bruker iPod-en aktivt, blant annet ved å lage egne spillelister. I desember hører jeg for eksempel bare på julelåter. Men selv om jeg synes det er gøy, er det fortsatt stas å hente fram LP-en.

I vekst

Ifølge bransjehold er vinylinteressen i vekst.
Så lenge vi har gode titler inne, selger vi mer LP-er enn CD-er, sier André Bjørnsrud ved Råkk & Rålls i Oslo, en av landets mest profilerte bruktsjapper.
Alle de klassiske kundegruppene har sin. Punken har sin, funken har sin, diskoen har sin. Skal vi tro Bjørnsrud, er digital-entusiastene like bredt sammensatt.
Det er alle fra de helt unge til de godt voksne som skal ha over de gamle jazzplatene sine.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere