Gå til sidens hovedinnhold

Guide: Slik videofilmer du riktig

Hva slags videoutstyr skal du kjøpe? Og hvordan skal du bruke det? Her er rådene som får deg godt i gang med filming av små og store begivenheter.

Utstyret er ikke det viktigste. Det viktigste er at du skaffer deg kunnskap om det, sier Lasse Svendsen.

Han er sjefredaktør i Lyd & Bilde, og farter til enhver tid rundt med det siste som finnes av videokameraer.
Altfor mange kjøper nytt videokamera rett før ferien. Så drar de av gårde uten å ha lest bruksanvisningen, og filmer på lykke og fromme, sier Svendsen.
Fortsettelsen kjenner vi: Sommerens video ligger uredigert, blir høstens dårlige samvittighet, før vi lader opp kameraet igjen for å sikre oss en video av julaften, som blir neste års dårlige og uredigerte samvittighet...

Les bruksanvisningen først, slik at du lærer deg hva knappene og alle funksjonene i menyen betyr. Deretter setter du av en vanlig søndag. Gå ut og film om formiddagen, og øv deg på redigering samme kveld. Da lærer du det grunnleggende, fastslår Svenden.

LES FLERE SAKER PÅ LYD & BILDE

Bruksområde

Videokamera er samlebetegnelsen som gjelder for de digitale filmkameraene. Før du velger kamera, må du ta stilling til hva du skal bruke det til.
Skal du bruke kameraet mye innendørs? Da trenger du god lysfølsomhet. På ferie, der det gjerne er mye snø eller sandstrand, er lysfølsomhet mindre viktig. Skal du skyte action, enten det er skikjøring eller lekende barn, trenger du et kamera som først og fremst er raskt og enkelt. Da får du med deg blinkskuddene, sier Svendsen. Før du handler kamera, bør du sette deg inn i hva de ulike egenskapene innebærer.
Det høres kanskje flott ut at et kamera har 100 x zoom, men for de fleste amatørfotografer er det ingen fordel. Man bruker telelinsen altfor mye, og får en film som er ubehagelig å se på. Vil du likevel zoome, må du forsikre deg om at kameraet har optisk bildestabilisator, for å unngå at bildet skjelver ved innzooming og håndholdt panorering, påpeker Svendsen.

LES OGSÅ: HVILKET KAMERA PASSER FOR DEG

Kameratyper

Her har du hovedsakelig fire valg, basert på ulike digitale lagringsmedier.
Hvis du aldri har tenkt å sette deg til datamaskinen for å redigere, trenger du å kunne redigere direkte i videokameraet. Da er det lurt å ha et kamera med innebygd mini-DVD. Pass på at DVD-platen er av typen RW, det vil si rewritable, slik at du kan slette og ta opp på nytt, råder Svendsen. Med mini-DVD gjør du klipping i kameraet, og etterpå kan du spille av mini-DVD-platen i de aller fleste moderne DVD-spillere.
Et annet alternativ som begynner å bli utbredt, er lagring på minnekort, forteller Svendsen. Fordelen er at kameraet blir mindre, inneholder færre bevegelige deler og dermed tåler mer risting og juling.
Har du kamera med minnekort, kan du for eksempel løpe mens du filmer, noe som ikke fungerer for de andre lagringsmediene. Innholdet på minnekortet kan du dumpe på pc-en eller dvd-opptakeren, sier Svendsen. DVD-opptakeren er en variant av stuas DVD-spiller, som i tillegg har en harddisk for opptak av tv-programmer og lagring av egne videoopptak. Det innebærer også at du kan gjøre enkel videoredigering på tv-skjermen som å velge scener og legge på tekst.

LES OGSÅ: TI KJAPPE TIPS TIL BEDRE BILDER

Den tredje typen videokamera lagrer på mini-DV, som er en liten kassett for digitale signaler.
Dette er den vanligste lagringsmåten, og ofte eneste mulighet på de billigste kameraene. Innholdet kan du overføre til pc når kameraet, med kassetten inni, kobles til pc-en, forklarer Svendsen. Fjerde lagringsmåte er rett på en bitteliten, innebygd harddisk i videokameraet. Fra harddisken kan du kopiere til andre harddisker, for eksempel pc eller DVD-opptaker.
Til slutt finnes det kameraer som kombinerer flere lagringsmedier. For eksempel kassett pluss minnekort, eller harddisk pluss minnekort. Da bruker man ofte ett av lagringsmediene til stillbilder, og det andre til film, forklarer Svendsen. Stillbildene får vel og merke dårlige bildekvalitet enn med et vanlig kompaktkamera.

LES OGSÅ: MYTER OM DIGITALFOTO

Redigering

Videofilmen er ikke ferdig før den er redigert. Som nevnt kan det gjøres både i kameraet og på tv-skjermen, men mulighetene blir flere på pc eller mac.
Redigeringsprogrammet som følger med videokameraet, og innstalleres i datamaskinen, er "good shit" for de fleste amatører, sier Lasse Svendsen, og serverer noen kjappe redigeringstips på tampen:
Rediger med hard hånd. Ingen orker å se 120 minutter fra sydenferien, 20 må være maks. Legg på musikk i stedet for fancy visuelle effekter som øker spilletiden.
Og husk for all del å holde kjeft mens du filmer. Da blir det enklere å redigere ned etterpå. Du kan legge kommentarene oppå når filmen er ferdig klippet og limt, samtidig som du beholder fuglekvitter og bølgebrus fra opptaksstedet.
Lyd&Bilde-redaktøren kan ikke love at dette blir enkelt, og kommer igjen trekkende med en bruksansvisning.
Du må sette deg inn i redigeringsprogrammets muligheter. Det er alfa og omega for å få et godt resultat.

LES OGSÅ: DIGITALKAMERA - HVA BETYR FORKORTELSENE

Typiske nybegynnerfeil

* Mye og umotivert zooming. Må du absolutt zoome, slå av kameraet mens du f. eks zoomer inn mot et ansikt, og slå på igjen når du er ferdig med zoomingen.
* For mye og for rask panorering, slik at folk og landskaper blir nærmest usynlige idet de flimrer forbi.
* Kommentering. Ikke si "og her ser vi Phantenon..." mens du filmer, da blir det umulig å redigere ned filmen. Legg på all tale etterpå.
* Filmfotografen løper rundt som en galning. Hold deg heller i ro i, og la bevegelsen komme fra selve scenen du filmer.
* Sjekk hva motivet inneholder før du starter opptaket så unngår du at uønskede objekter som trær, skilt, biler etc. dominerer motivet.

LES OGSÅ: LYD & BILDE HJELPER DEG MED RÅD OG TIPS

Kjøpe nå eller vente?

Mange sitter på gjerdet og venter på at prisene skal synke. Samtidig blir barna store, og du får ikke dokumentert verken skoleavslutningen eller sommerferien, advarer sjefredaktør Lasse Svendsen i Lyd & Bilde. Han bekrefter at utviklingen kan friste til å vente: Du får et bedre videokamera for kr 6990 neste år, enn du får for kr 7990 i dag. Og et enda bedre og billigere år neste år igjen.
Jeg anbefaler likevel å kjøpe når behovet ditt er der. Den store revolusjonen, fra tunge opptakere man bar i egen skulderveske, til dagens håndholdte, er fullbrakt. Fremover vil vi bare se mindre kvalitetsforbedringer.
Kan vi ikke nøye oss med videofunksjonen på stillbilde-kameraet?
Nei og atter nei. Da får du en filmsnutt som ikke engang tåler full skjermstørrelse på pc-en.

LES LYD & BILDES KJØPEGUIDER

Flere redigeringsmuligheter

Dette er Lyd & Bildes anbefalte programvare for viderekomne amatører som ønsker flere muligheter når de redigerer.
For PC:
* Adobe Premiere Elements 4 (kr 950)
* Sony Vegas Movie Studio 8 (kr 900)
* Pinnacle Studio 11 (kr 1300)
For Mac:
* iMovie 08, integrert i iLife 08 programpakke (kr 650, men gratis ved kjøp av ny Mac)
* Final Cut Express 4 (kr 1590)

Reklame

Nå er det tilbud på de populære julepysjene