Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Guinness-lampe på Haugenstua

KUNST: Verdens største lampe? Søknaden er sendt til Guinness rekord-styret.
KUNST: Verdens største lampe? Søknaden er sendt til Guinness rekord-styret. Foto: FOTO: Bydel Stovner
Fredag 16. september åpnes vinnerprosjektet «Storstua på Haugenstua». Og det største lyspunktet: En ni meter høy stålampe.

BRØDRE: Kunstnerne Martin og Fredrik Raddum.

HAUGENSTUA: Mellom blokkene i Haugenstua borettslag har den ni meter høye stålampa med «varmt» lys og varmeseter for kalde vinterdager funnet sin plass.

Del på Facebook

Det er fullføringen av en konkurranse bydel Stovner arrangerte i 2008. Oppgaven var å tilføre noe identitetsskapende på Haugenstua.

SE BILDESERIE HER!

Storstua

En enstemmig jury, bestående av kunstnere, sivilarkitekter og folk i borettslagene, kåret brødrene Martin og Fredrik Raddums «Storstua på Haugenstua» til vinneren.

– Vi ble hekta på akebakken da vi var her på befaring, og ville lage en møteplass med lys i bakken, sier kunstner Fredrik Raddum.

LES EN AV REAKSJONENE: – Vanvittig pengesløseri

Haugenstua på kartet

Juryen la spesielt vekt på at utsmykkingsprosjektet vil tilføre området noe spesielt, og bidra til å sette Haugenstua på kartet.

– Forslaget går spesielt godt i dialog med de store blokkene som kranser området og vil være godt synlig fra mange hold, heter det i begrunnelsen.

Birgitte Tørnby i Områdeløft Haugenstua opplyser at prosjektet har kostet rundt 1,5 millioner kroner, og vil komme tilbake med eksakte tall.

SE BILDESERIE HER!

Brødrene Raddum

Fredrik og Martin har studert kunst på hver sin side av fjellene, henholdsvis Bergen og Oslo.

Nå gleder de seg til åpningen.

– Det blir kjempekult med åpning. Selve lampa er støpt i betong, og skjermen av plast. Det er brukt mye tid på å finne de rette materialene til dette, sier han.

– Alltid noen reaksjoner

Det kom umiddelbart reaksjoner fra beboere etter at forslaget vant konkurransen. Mange mente det var sløsing av penger, andre var bekymret for om lyset ville holde dem våkne, eller at selve lampa ødela utsikten. Fredrik og Martin fikk det med seg, men det har ikke påvirket dem i arbeidet.

– Det har tatt lang tid, og er en lang prosess. Når så mange folk bor på et sted, vil det alltid komme reaksjoner, men når vi får forklart hvordan det blir, så forstår de fleste det. Den kommer ikke til å ødelegge nattesøvnen med lyset, ei heller skygge for noens utsikt, sier Fredrik.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!