*Nettavisen* Nyheter.

Gul galskap som vi elsker

Jo nærmere VM man kommer, desto flere brasilianere kler seg i gult. Ikke bare i de tradisjonelle T-skjortene, det fins også i hatter, kjoler, topper, truser og bikinier i de brasilianske fargene. Foto: FOTO: Runa Hestmann Tierno

Rio de Janeiro har fått feber, og det er eneste som kan lindre, er sambafotball under VM i Sør-Afrika.

Klikk på bildet for å forstørre.

I Rua Doutor Leal, nord i Rio de Janeiro, har innbyggerne malt nesten 200 meter av gata. I helgene er gata sperret for trafikk, og den fungerer som lekeplass med VM-tema for store og små. Foto: FOTO: Runa Hestmann Tierno

Klikk på bildet for å forstørre.

Mange vet virkelig å sette farge på feiringen. Til og med hanefar har fått finstasen på. Foto: Foto: Runa Hestmann Tierno

RIO: VM er i gang, og Brasil er blant favorittene til å hente hjem gullet. Brasil møter Nord-Korea i sin første kamp 15. juni, og i Rios gater er det fotballfeber. Det er flagg, bånd og baller overalt. I barer, bakgårder og butikker.

Om fire år er det dessuten Brasil som skal arrangere fotball-VM. Forventningene er skyhøye, og hele landet både håper og krever at Brasil skal komme hjem fra Sør-Afrika med sitt sjette VM-gull.

Fotball er blodig alvor i Brasil, faktisk så alvorlig at bankene har fått myndighetenes tillatelse til både å stenge tidligere og ha kortere åpningstider de dagene Brasil spiller kamp.

I Brasil går kampene klokken 08.30, 11.00 eller 15.30 på ettermiddagen, og det er helt vanlig at man rett og slett lar være å gå på jobb på slike viktige dager.

I Bahia har guvernør Jaques Wagner allerede gitt alle delstatens ansatte fri under kampene. I Rio de Janeiro lar guvernør Sergio Cabral de ansatte velge selv om de vil gå på jobb. Det blir neppe noe vanskelig valg.

Ville ha ferie

Både private og offentlige skoler skyver på undervisningen, slik at elevene får fri under kampene. VM-fotball er faktisk så viktig at den brasilianske kongressen foreslo å fremskynde ferien med start 10. juni.

– Alle vet at ingen av de folkevalgte kommer til å møte på jobb i parlamentet på kampdagene, argumenterte Cândido Vaccarezza, politikeren som sto bak forslaget.

Presidenten for parlamentet, Michel Temer, kalte forslaget svært patriotisk, men så seg likevel nødt til å avvise det. Kongressen får ikke ta ferie før 18. juli, slik det også opprinnelig var planlagt.

I stedet for å gå på jobb tilbringer brasilianerne kampdagene på steder som Jorge Rudge-gata i nabolaget til Rios fotballstadion Maracanã eller i Alzira Brandão-gata, der kampene sendes på storskjerm og det feires i gult, grønt og blått fra tidlig morgen til sein kveld.

Jo mer, desto bedre

Dessuten konkurrerer de forskjellige gatene med hverandre om hvem som klarer å pynte rikeligst, best og mest originalt.

– På denne måten blir VM-festen livligere og enda mer fargerik. Det er litt rivalisering mellom gatene, men det er mest bare moro, sier Diego Rezende, en av dem som står bak dekorasjonen av gata Carlos Vasconcellos i bydelen Tijuca.

I Jorge Rudge-gata har beboerne laget en portal av siv, dekorert med store, afrikanske masker. 800 fotballer er hengt opp i trær og snører, og gule og grønne plastbånd former en tunnel opp hele gata.

Initiativtakerne anslår at de har brukt rundt 15.000 reais, over 50.000 kroner, på årets dekorasjon.

«Velkommen til Afrika» står det å lese på portalen helt øverst i Doutor Leal-gata i bydelen Engenho de Dentro. Her har beboerne fått laget løver, tigre, sebraer og sjiraffer i full størrelse. I tillegg er gatene malt i en rekke fargerike motiver.

Våkenetter

I gata Carlos Vasconcellos har selveste Michael Jackson fått være med på festen. Denne gata har blitt VM-pyntet siden 1994.

Sammen med Diego Rezende (21) er også Francisco Eugenio (13) og Rodrigo Henrique (13) blant gutta i gata som har valgt ut motivene. Den siste uken før VM har de vært oppe flere netter på rad for å male gata mens det ikke passerer biler.

– Dette er en tradisjon, og vi pynter opp for å vise at vi støtter Brasil. Vi går fra blokk til blokk for å samle inn penger til maling, og alle bidrar litt, forteller de.

Også kirker, skjønnhetssalonger, skoler og butikker ikler seg gult og grønt i disse dager, og helt siden påske har byens populærmarkeder vært pyntet i nasjonalfargene.

For hver dag som går, blir det flere og flere gulkledde å se i gatene.

– Dette gjør vi for å vise at vi heier på Brasil i Sør-Afrika, sier prest Guozhong Li i kirken São Francisco Xavier i Rio de Janeiro.

Godt salg i Saara

I Saara-området i sentrum av byen er det stint av folk. Her selges det alt tenkelig (og utenkelig) tøy og VM-tilbehør. Du kan også få byttet til deg klistremerkene du mangler til årets VM-album.

Albumsuksessen førte til at en billast med VM-merker ble ranet i slutten av april. Tyvene fikk med seg 135.000 pakker med klistremerker da de invaderte distributøren av merkene i Santo André utenfor São Paulo.

I Saara-området finner du dessuten flagg, trøyer, fløyter, hatter, rytmeinstrumenter, parykker, smykker, briller, falske negler, hårspenner, plasttrofeer, kopper og flasker. Ting som lager lyd, er selvsagt populært, og de afrikanske hornene som kalles «vuvuzelas», er en ny variant anno 2010.

– Vi var egentlig på jakt etter noe som lagde enda mer lyd, sier en kunde til sjefen i en av butikkene i travle Saara.

Det kan butikksjefen Seu Nilton selvfølgelig fremskaffe.

– Folk kjøper alt mulig, så lenge det er gult og grønt, sier Nilton.

VM-fakta

* Brasil har vunnet fotball-VM fem ganger tidligere, sist gang i 2002, og er også blant favorittene til årets mesterskap.

* Brasil spiller sine innledende kamper 15. juni (mot Nord-Korea), 20. juni (mot Elfenbenskysten) og 25. juni (mot Portugal).

* Årets VM-finale går av stabelen 11. juli.

* Neste VM arrangeres i Brasil om fire år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.