Gummiknotter stopper vinterfotball

Fortvilet: - Granulatene er ikke giftige, og vi rydder jo opp etter oss, sier Jarle Birkeli i fotballgruppa til Rustad IL. Foto: Nina Schyberg Olsen

Fortvilet: - Granulatene er ikke giftige, og vi rydder jo opp etter oss, sier Jarle Birkeli i fotballgruppa til Rustad IL. Foto: Nina Schyberg Olsen

Hundrevis av barn og unge vil miste fritidstilbudet sitt hvis Rustad IL ikke får måke kunstgressbanen i vinter.

Populær fotballbane: Kunstgressbanen på Rustad er en integreringsarena som brukes både til organisert og uorganisert idrett. Da Nordstrands Blad møtte Jarle Birkeli (t.v.) og Bernhard Remvik i fotballgruppa til Rustad IL var det lokale skolebarn som utfoldet seg. Foto: Nina Schyberg Olsen

RUSTAD: Rundt 500 medlemmer i fotballgruppa til Rustad IL, derav 350 barn og unge, fortviler etter at Oslo kommune nå sier nei til maskinell måking kommende vinter.

– Hva er vitsen med å investere masse penger i en kunstgressbane hvis man ikke kan bruke den om vinteren, spør Jarle Birkeli og Bernhard Remvik i fotballgruppa til Rustad IL.

Stridens kjerne er de små, svarte gummiknottene kalt granulater, som Østensjøvannets Venner frykter spredning av i miljøparken.

LES OGSÅ: Østensjøvannets Venner mener løsningen er nytt banedekke.

Prøveprosjekt

Kunstgressbanen ble anlagt i 2004. Formålet var å forlenge sesongen og fremme fotballen.

– Det var en lang prosess med mange sterke interesser, men til slutt fikk man lov, sier Birkeli.

Han sier at det de siste årene har det vært varierende praksis angående snømåking.

– Før har vi fått både ja og nei. Det er vanskelig å holde banen åpen med måking for hånd, og i fjor fikk vi måke maskinelt som et prøveprosjekt, men bare to tredjedeler av banen så snøhaugene med granulater ikke gikk utenfor, forklarer Birkeli.

– Vi har sendt en rekke henvendelser til Oslo kommune uten å få svar, og har heller ikke hørt et ord om at de var misfornøyd med oss i fjor. Vi trodde alt var bra, derfor er det overraskende at de nå plutselig sier nei uten å utdype hva vi har gjort feil, sier Birkeli.

LES OGSÅ: Idrettsetaten: - Vi er nødt til å ta miljøhensyn

Ikke giftige

Fotballgruppa reagerer på at de ikke har fått en sjanse til å utbedre eventuelle feil.

– De sier vi har spredd granulater utover, men vi har aldri måkt full bane. Vi innrømmer at det ikke ser pent ut med granulatene oppå den hvite snøen, men vi har dokumentasjon på at de ikke er giftige. Dessuten rydder vi jo opp med en gang snøen smelter, fortsetter Birkeli.

– Hvis Oslo kommune mener granulatene er giftige, så hvorfor lar de barn og unge spille på kunstgressbaner, spør Birkeli.

– Skal fuglene beskyttes mer enn barna våre? Uansett er det jo ikke fugler her om vinteren, sier han oppgitt.

Integreringsarena

Bernhard Remvik understreker hvor viktig kunstgressbanen er for nærmiljøet.

– Her er det både organisert og uorganisert spilling på hverdager og i helger. Her leker barn i alle aldre, og skolen bruker den i gymtimer og friminutt. Banen er blitt et samlingssted og en integreringsarena, sier han.

– Vi har lav kontigent for at alle skal kunne være med. Det er 42 prosent innvandrere på skolen og tilsvarende i fotballgruppa. Til sammenligning har skigruppa vår omtrent like mange medlemmer, men nesten ingen med innvanderbakgrunn, sier Remvik.

Rundt halvparten av medlemmene har ikke andre fritidsaktiviteter enn fotball.

– Det er for galt at Oslo kommune skal ta fra dem kunstgressbanen uten å utrede konsekvensene for disse!

Ønsker dialog

Birkeli og Remvik sier folk synes det er trist og rart at de ikke skal få bruke kunstgressbanen i vinter.

– De føler at kommunen prioriterer gjess fremfor barn og unge. Det er viktig å ta vare på miljøet, men det burde være rom for både fotball og fugler her, sier Birkeli.

– Vi går gjerne i dialog med Østensjøvannets Venner og synes Oslo kommune burde innkalle partene til et møte. Ikke bare legge seg flate av uvisse miljøhensyn, mener Birkeli og Remvik.

Hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet under artikkelen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag